La FED diu que mantindrà els estímuls fins que la taxa d'atur no sigui inferior al 6,5%. (Foto: EFE)
La FED diu que mantindrà els estímuls fins que la taxa d'atur no sigui inferior al 6,5%. (Foto: EFE)
Washington

La Reserva Federal sorprèn els inversors i manté els tipus i les polítiques d'estímul

L'anunci de la FED ha sorprès els inversors, que esperaven una reducció dels estímuls monetaris. La Reserva Federal ho justifica perquè considera que l'activitat econòmica no és encara prou sostinguda i perquè la taxa d'atur, en el 7,3% als Estats Units, és massa alta.

Actualitzat
En contra del que esperaven els inversors, la Reserva Federal dels Estats Units (FED) ha anunciat que manté els tipus d'interés per sota del 0,25%, així com el seu programa de compra d'actius per valor de 85.000 milions de dòlars mensuals: 40.000 seran per la compra de títols hipotecaris i 45.000 per l'adquisició de bons del Tresor a llarg termini.

La FED s'ha mostrat preocupada pel ritme de l'activitat econòmica i l'elevada taxa d'atur, que l'agost passat va ser del 7,3% als Estats Units. Reconeix que hi ha un creixement moderat de l'economia nord-americana i alguna millora en la creació d'ocupació, però ha decidit "esperar que hi hagi més proves que el progrés se sostindrà" abans de reduir el seu pla d'estímul monetari.

El tipus d'interès de referència, que estan per sota del 0,25% des de desembre del 2008, seguiran en aquest nivell mentre "l'atur es mantingui per sobre del 6,5%".

Pel que fa a les previsions, la Reserva Federal situa el creixement de l'economia nord-americana aquest 2013 entre el 2 i el 2,3%, xifra inferior a la que va donar el juny. El mateix ha fet de cara a l'any que ve pronosticant un creixement d'entre un 2,9% i un 3,1%, davant del 3 i el 3,5% que preveia fa tres mesos. En referència a l'ocupació, la FED manté pronòstics similars als que havia fet i indica una taxa d'atur per aquest any d'entre el 7,1% i el 7,3%. Pel 2014, baixarà entre el 6,4% i el 6,5%, fet que significaria el final de les polítiques d'estímul econòmica.
Anar al contingut