Madrid

Mas-Colell avança nous impostos i una nova retallada de la paga extra als funcionaris

El conseller d'Economia ha reconegut que per complir amb l'objectiu de dèficit als pressupostos de l'any que ve cal mantenir la retallada de la paga extra dels funcionaris que s'ha fet aquest any i, a més, buscar la manera d'ingressar 1.700 milions d'euros més. Mirararan d'augmentar els ingressos amb nous impostos i evitaran fer noves retallades, tot i que s'hauran de mantenir algunes prioritats.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha reconegut a "Els matins" de TV3 que per complir amb l'objectiu de dèficit als pressupostos de l'any que ve cal mantenir les mesures salarials que s'han fet aquest any i, per tant, tornar a retallar una paga extra dels funcionaris, així com buscar la manera d'ingressar 1.700 milions d'euros més. Uns diners que surten de l'ajust de dèficit (l'any que ve serà de l'1% en lloc de l'1,58% d'aquest any) més 500 euros més que el govern deixarà d'ingressar en impostos.

Després d'assegurar que els departaments rebran la mateixa quantitat de diners, 19.800 milions d'euros, el conseller ha dit que miraran d'augmentar els ingressos amb nous impostos - com el de successions i un paquet d'impostos mediambientals- i accions polítiques, a banda d'accions puntuals com vendre un edifici o donar una concessió. Sobre les accions polítiques, se centraran en quatre fronts: reclamar la compensació per la taxa dels dipòsits bancaris a l'Estat; l'addicional tercera de l'Estatut; un front d'acció política per augmentar els diners de la bestreta que dóna el govern central a Catalunya en previsió d'ingressos de l'any vinent, ja que, segons ha dit, "no es correspon" el que diuen amb el que donen, i la revisió del model de finançament. Precisament, sobre la revisió del model de finançament, "no farem el paper protagonista". Ara bé, ha afirmat: "És evident que està esbiaixat en contra del Mediterrani i de les comunitats autònomes que generen més impostos." En qualsevol cas, ha afegit: "Insistirem en un model que sigui menys esbiaixat."

Mas-Colell ha reconegut que el 2014 "tindrem una rebaixa important de despesa i la intenció és que s'ajusti als objectius de dèficit que ens imposen. que no ens agraden". Tot i això, ha dit que evitaran fer noves retallades, compliran "el nucli obligatori" i s'hauran de mantenir algunes prioritats.

Després de manifestar que "la voracitat del govern central és tan alta que pot apujar les bases fiscals", el titular d'Economia ha manifestat que el sistema espanyol en impostos està tan mal dissenyat que "té incentius per crear una mena de carrera entre les administracions per bases fiscals". En aquest sentit, tem que es repeteixi el cas dels dipòsits bancaris.

Sobre els pressupostos de l'any que ve, Mas-Colell ha afegit que espera tenir els comptes tancats a finals d'octubre, malgrat que encara estan en negociacions. En qualsevol cas, ha admès: "Estem fent tots els possibles per sumar ERC als pressupostos."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut