Ginebra

Kerry anuncia un acord amb Rússia per inspeccionar i destruir les armes químiques de Síria

La destrucció de l'arsenal químic s'hauria de completar a mitjans del 2014, segons el cap de la diplomàcia nord-americana, John Kerry.

RedaccióActualitzat
Els Estats Units i Rússia han arribat finalment a un acord per al desmantellament de l'arsenal químic de Síria després de tres dies d'intenses negociacions. L'acord, segons ha explicat el cap de la diplomàcia nord-americana, John Kerry, preveu un termini d'una setmana perquè el president Bashar al-Assad presenti una llista detallada del seu arsenal. Damasc també hauria de permetre l'arribada d'aquí a un mes d'inspectors de les Nacions Unides i hauria de col·laborar amb la comunitat internacional per a la destrucció de l'arsenal químic, que per a Kerry, s'hauria de completar a mitjans del 2014.

París i Berlín han estat els primers a celebrar l'acord. El ministre d'Afers Exteriors alemany, Guido Westerwelle, ha expressat la seva confiança que, amb l'acord, augmentaran les possibilitats d'una solució política al conflicte. "Una pau duradora a Síria no s'aconseguirà amb mitjans militars", ha considerat.

En la mateixa línia, el seu homòleg francès, Laurent Fabius, ha considerat l'acord "un avanç important" cap a la resolució del conflicte.

L'oposició siriana continuarà amb els combats

Els que han rebutjat el pla han estat els rebels sirians, que acusen el règim d'Al-Assad d'haver traslladat durant els últims dies les seves armes químiques al Líban i a l'Iraq. "No estem interessats en cap part de la iniciativa perquè nosaltres no tenim armes químiques", ha declarat el cap de l'Exèrcit Lliure sirià, Salim Idris, i ha anunciat que continuaran amb els combats fins que caigui règim.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut