José Manuel García-Margallo, ministre d'Afers Estrangers, en la inauguració del Fòrum Espanya Internacional. (Foto: EFE)
José Manuel García-Margallo, ministre d'Afers Estrangers, en la inauguració del Fòrum Espanya Internacional. (Foto: EFE)
Madrid

Margallo crida l'ambaixador letó a consultes pel suport del seu país a la independència de Catalunya

El ministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo ha convocat l'ambaixador de Letònia a Espanya per les declaracions del primer ministre d'aquest país en què donava suport a una eventual independència de Catalunya. Maragallo transmetrà la protesta del govern espanyol i li demanarà explicacions per les raons i el context en què les va fer.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha citat dilluns l'ambaixador de Letònia a Espanya per presentar-li una protesta formal per les declaracions del primer ministre letó a favor d'una eventual independència de Catalunya.
 
Valdis Dombrovskis, després de l'èxit de la Via Catalana, va dir que s'havia enviat un "missatge molt poderós", i instava el govern espanyol a estudiar opcions per donar una resposta a aquestes aspiracions. Preguntat sobre si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, el mandatari conservador respon: "Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?".
 
Aquest és el primer posicionament explícit d'un mandatari internacional sobre el procés sobiranista a Catalunya després de la Via Catalana de la Diada. Hi havia hagut posicionaments interns i, precisament el ministre Margallo havia entès que el missatge dels catalans obligava els polítics a escoltar el carrer i emprendre un diàleg institucional.
 
El to conciliador de Margallo no amagava, però, la seva total oposició a la celebració d'una consulta d'autodeterminació a Catalunya i advertia que la secessió seria del tot contraproduent.
Anar al contingut