Els controls han causat llargues cues als accessos a Gibraltar.
Els controls han causat llargues cues als accessos a Gibraltar.
Madrid

Margallo diu que Gibraltar "és, ha estat i serà una prioritat nacional"

El ministre d'Afers Exteriors ha comparegut al Congrés per donar explicacions sobre el conflicte diplomàtic entre Espanya i Gibraltar. José Manuel García-Margallo ha qualificat d'"incendi important" el conflicte diplomàtic amb el Penyal, però ha apel·lat a l'amistat amb el Regne Unit per trobar-hi una solució.

RedaccióActualitzat
El cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García-Margallo, ha qualificat el conflicte diplomàtic obert amb Gibraltar d'"incendi important" i ha remarcat que Gibraltar "és, ha estat i serà una prioritat nacional". García-Margallo ha comparegut a petició pròpia al Congrés dels Diputats per informar de la polèmica amb el Penyal. El ministre ha apel·lat a "l'amistat" que hauria de prevaler entre Espanya i el Regne Unit, "una amistat que només serà possible si apel·lem al diàleg, però defensant amb fermesa i claredat els nostres interessos".

Les picabaralles entre els governs de Rajoy i de Cameron per Gibraltar han sovintejat aquest estiu. Segons ha explicat el ministre, la causa ha estat el trencament de l'acord de pesca per part de Gibraltar, el llençament de 70 blocs de formigó en aigües espanyoles i "l'expansió territorial a costa d'Espanya" amb la construcció d'espigons. Tant els gibraltarenys com els britànics han atribuït la disputa a la voluntat del govern espanyol de crear una cortina de fum per amagar els seus problemes.

A més, Margallo ha acusat Gibraltar de tenir un model econòmic "basat en la desregulació, l'opacitat i la baixa tributació" i ha assegurat que això comporta problemes com el blanqueig, el contraban i l'evasió fiscal.

Tot i que, la sobirania és una qüestió subjacent en totes aquestes "discussions", el cap de la diplomàcia espanyola ha insistit que "no és aquest el moment de" parlar-ne. És un tema que requerirà "converses" confidencials i no "amb llum i taquígrafs". No es prendrà cap decisió en aquest sentit, "sinó és prèvia deliberació i acord" amb el Tribunal dela Haia, el de Drets del Mar i un tribunal format "ad hoc" per a això.

A finals de juliol, les autoritats de Gibraltar van decidir llançar al mar uns blocs de formigó, diuen que per regenerar la pesca. En canvi, els pescadors espanyols denuncien que els impedeix treballar. La resposta de Madrid va arribar en forma de més controls a la frontera i, com a resultat, llargues cues als accessos a Gibraltar. El ministre García-Margallo vol aplicar una "taxa de congestió" a La Línea de la Concepción.

En aquest últim mes de conflicte diplomàtic hi ha hagut vaixells de guerra britànics a Gibraltar, trànsit de sorra i pedres d'Espanya al Penyal per construir espigons i contactes d'alt nivell per intentar trobar solucions. Brussel·les enviarà una missió a Gibraltar per analitzar la situació.
Anar al contingut