Nova York

Els inspectors de l'ONU abandonen Síria i ja treballen en l'informe sobre l'atac amb armes químiques

Els inspectors de les Nacions Unides ja han abandonat Síria i treballen en l'informe sobre l'atac amb armes químiques. El portaveu de l'ONU Martin Nesirky ha afirmat que s'esperaran a les anàlisis científiques de les proves recollides abans de treure conclusions i presentar-les.

RedaccióActualitzat
Hores d'expectació i incertesa ara mateix als Estats Units i Síria. Els Estats Units semblen decidits a atacar el país àrab com a represàlia per l'atac amb armes químiques i busquen suports internacionals. No descarten fer-ho sense una resolució de l'ONU.

Mentrestant, els experts de les Nacions Unides ja han deixat Síria. La marxa dels inspectors de Síria podria accelerar els preparatius per a un eventual atac. La Casa Blanca esgrimeix els seus propis informes per justificar una acció militar que, assegura, seria limitada i puntual, i sense desembarcar soldats.

Sense informe preliminar

Els inspectors de les Nacions Unides han acabat la seva tasca sobre el terreny i no hi haurà informe preliminar dels inspectors. El portaveu de l'ONU Martin Nesirky ha afirmat que s'esperaran a les anàlisis científiques de les proves recollides abans de treure conclusions i presentar-les.

Ban Ki-moon havia cancel·lat tots els seus compromisos dels pròxims dies per centrar-se a analitzar els informes que se li havien de lliurar aquest dissabte, però al final els experts de la missió s'esperaran a les anàlisis científiques de les proves recollides abans de treure conclusions i presentar-les. En qualsevol cas, Ban ha insistit reiteradament en què s'ha de donar "una oportunitat a la diplomàcia, donar una oportunitat a la pau". També ha defensat mantenir obertes les vies de diàleg. Tot i això, ha condemnat l'ús d'armes químiques i ha sentenciat: "És un crim contra la humanitat sobre el que s'ha de passar factura.

Ban també ha explicat que va parlar aquest dimecres amb el president dels Estats Units, Barack Obama, per compartir informació amb ell i transmetre-li el desig de l'ONU que doni temps als inspectors per acabar la seva feina.

El president nord-americà, per la seva banda, ha admès que encara no ha pres cap decisió, tot i que ho ha consultat amb les forces armades. En una entrevista a la cadena de televisió pública PBS, Obama ha explicat que no té cap intenció d'intervenir en la guerra civil al país àrab en suport dels rebels, però dóna per fet que hi ha hagut un atac amb armes químiques per part del govern sirià i que hi ha d'haver una resposta internacional contundent, en haver-se violat les normes internacionals.

No obstant, el president nord-americà també ha deixat clar que no s'implicarà militarment en el conflicte civil sirià, ni engegarà una guerra, com van fer a l'Iraq, ni hi enviarà tropes. Si finalment s'opta per l'acció militar, ha augurat que el règim de Bashar al-Assad rebrà un senyal fort perquè no ho torni a fer i també perquè serveixi com a element dissuasori per si un altre país també ho vol fer. Per això, aposta per un atac "limitat" i "clar".

Londres, que també apostava per intervenir sense l'aval de l'ONU, ha fet un gir, i diu ara que esperarà el resultat de les investigacions dels inspectors de les Nacions Unides sobre l'atac amb armes químiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut