L'Assemblea General de l'ONU en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
L'Assemblea General de l'ONU en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Nova York

Els EUA veuen poc probable un acord a l'ONU sobre Síria per la "intransigència" de Rússia

La resolució del Regne Unit demanava una condemna de l'ús d'armes químiques a Síria autoritzava l'adopció de les mesures necessàries per protegir la població siriana. La proposta serà enviada als respectius govern. Rússia i la Xina mantenen les seves posicions i sembla poc probable que res les faci canviar.

RedaccióActualitzat
Els Estats Units, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit, membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU, no han aconseguit tancar una postura de consens al voltant de la proposta de Londres. Unes hores abans, el primer ministre britànic, David Cameron, ha explicat els detalls de la resolució. El text demana una condemna de l'ús d'armes químiques a Síria i autoritza l'adopció de les mesures necessàries per protegir la població siriana, emparant-se en el Capítol 7 de la Carta de l'ONU.

Els cinc estats enviaran el document als respectius govern perquè l'analitzin, però l'acord sembla poc probable perquè Moscou sembla decidida a bloquejar qualsevol acció militar contra Damasc.

El govern dels Estats Units no creu que es pugui tancar una resolució al Consell de Seguretat per la posició de Rússia, que manté la seva "intransigència" i la seva "continua oposició a qualsevol acció significativa del Consell", ha explicat Marie Harf, portaveu del Departament d'Estat. No ha donat detalls sobre la posició de la Xina.

Rússia ha vetat en diverses ocasions resolucions de condemna al règim de Bashar al-Assad en els gairebé dos anys i mig que fa que dura el conflicte, que ha causat la mort de més de 100.000 persones i dos milions de refugiats. Davant d'aquest bloqueig, "els Estats Units continuaran les seves consultes i prendran les accions apropiades per respondre en els pròxims dies".

En aquest sentit, la premsa nord-americana assegura que ja hi ha una llista d'uns cinquanta objectius d'un possible atac militar occidental contra el règim sirià. Els Estats Units diuen que tenen proves de la responsabilitat del règim en la massacre amb armes químiques de la setmana passada i que les faran públiques en les pròximes hores.

Es tracta d'una conversa d'un alt càrrec del Ministeri de Defensa sirià que, just després de l'atac que va causar més de 1.000 morts, va telefonar, esfereït, al responsable d'una unitat d'armes químiques per demanar-li explicacions per l'atac amb gas nerviós.
Anar al contingut