El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu.
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Fitero

Fernández Díaz defensa la legitimitat d'Espanya per fer controls i diu que "Gibraltar no pot ser la frontera del contraban de tabac"

El titular de l'Interior ha defensat la "legitimitat" d'Espanya per fer controls a la frontera i ha assegurat que Gibraltar no està actuant "amb lleialtat". El ministre també ha denunciat xarxes de blanqueig de diners detectades en societats constituïdes a Gibraltar.

RedaccióActualitzat
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha manifestat que Gibraltar "no pot ser la frontera del contraban de tabac" i ha defensat la "legitimitat" d'Espanya per fer controls a la frontera. "Espanya té l'absoluta legitimitat i dret per fer els controls que fa per defensar la legalitat", ha dit el titular d'Interior després de recordar que s'hauria d'acabar, amb "coresponsabilitat" de les autoritats dels dos costats de la frontera, amb el creixement "exponencial" del contraban de tabac dels últims anys. Es tracta d'"una realitat inqüestionable i la frontera de Gibraltar no pot ser la frontera del contraban del tabac".

L'any passat es van decomissar 725.000 de caixes de tabac a la frontera amb Gibraltar. D'aquestes, el 85% amagades en els vehicles i el 15% amb mecanismes adossats als cossos dels contrabandistes.

El ministre també ha denunciat xarxes de blanqueig de diners detectades en societats constituïdes a Gibraltar, ja que "la immensa majoria d'investigacions vinculades amb la corrupció o amb el crim organitzat a escala nacional i internacional, vinculat sobretot a determinades màfies, acaben a Gibraltar". I és que, segons diu, s'aprofiten del "vel" que amaguen aquestes societats que no permeten conèixer qui n'és l'últim beneficiari.

Davant tot plegat, Fernández Díaz ha assegurat que Gibraltar no està actuant "amb lleialtat", ni en vigilar aquests delictes ni en altres qüestions com l'acord de pesca amb les confraries espanyoles de la zona; "el delicte mediambiental evident" pel llançament de blocs de formigó, que ha originat aquesta nova polèmica, o amb la construcció d'espigons per "guanyar terreny al mar". "Les autoritats de Gibraltar apliquen la política de fets consumats i el conflicte ha arribat a "un punt sense retorn" amb "l'aberrant actuació" de les últimes setmanes.
Anar al contingut