El Caire

El govern egipici eleva la xifra de víctimes a 638 morts i i 3.994 ferits, mentre que els Germans Musulmans anuncien un "divendres de la ira"

Els Germans Musulmans fan una crida a la mobilització dels seus seguidors i anuncien un "divendres de la ira". El Ministeri de l'Interior, per la seva banda, ha promès mà dura i ha donat ordre de disparar amb foc real contra els que ataquin edificis oficial.

RedaccióActualitzat
La xifra de víctimes mortals a Egipte no para de créixer, després de la brutal matança de dimecres, quan la policia va desallotjar les places de Rabaa al-Adawiya i Nahda, al Caire, on hi havia acampats els manifestants pro Mohamed Mursi. Segons dades oficials ja hi ha 638 morts i i 3.994 ferits. Una balanç de morts que els Germans Musulmans eleven considerablement.

La situació continua marcada per la inestabilitat d'un país trencat. Aquesta nit s'ha tornat a activar el toc de queda i la capital, el Caire, ha mostrat una imatge insòlita amb uns carrers pràcticament deserts.

Aquest divendres, però, es tem que pugui ser un dia molt tens, perquè els Germans Musulmans ja han fet una crida a la mobilització dels seus seguidors i han anunciat un "divendres de la ira". Les marxes estan convocades després de l'oració del migdia i serà difícil contenir la ira dels manifestants.

El Ministeri de l'Interior, per la seva banda, ha promès mà dura i ha donat ordre de disparar amb foc real contra els que ataquin edificis oficials, una situació que aboca Egipte a l'estat de llei marcial que va imperar durant les tres dècades de règim de Hosni Mubarak, deposat en les revoltes de la "primavera àrab" de fa dos anys.

Mentrestant, la policia custodia les places desallotajdes del Caire, on, entre una calma relativa, només hi queda runa, cotxes calcinats i taques de sang, com a únics testimonis de l'atac militar. Cap reducte dels grans arsenals de què, segons el govern, disposaven els manifestants pro Mursi que hi havia allà acampats.

Els familiars de les més de 600 víctimes, fins a 4.000 segons els Germans Musulmans, continuen reclamant els cossos, distribuïts en hospitals i dipòsits de cadàvers improvisats al Caire, com la mesquita d'Al-Imam. Aquest dijous, però, milers de persones han acomiadat els seus familiars i amics, víctimes de la violència que es viu a Egipte entre les forces de l'ordre i els seguidors del president deposat Mohamed Mursi. El ministre de l'Interior egipci, Mohamed Ibrahim, ha assistit al funeral oficial pels 43 policies morts als aldarulls. Els seguidors de Mursi, contraris al cop d'Estat dels militars, han celebrat el sepeli a la mesquita d'Al-Iman del Caire. Desenes de cadàvers es trobaven al temple, escena que s'ha repetit en altres zones del país.

El dol no frena els enfrontaments

Tot i l'elevada xifra de morts, els enfrontaments han continuat aquest dijous. Tres policies han mort en una comissaria del barri de Heluan, al sud del Caire. A Gizeh, una ciutat suburbial pròxima a la capital, grups de persones han assaltat i incendiat la seu de la Governació de la província. Alguns dels assaltants, segons ha informat l'agència de notícies Mena, han estat detinguts després de llançar còctels Molotov contra la seu.

Els funcionaris han estat evacuats de l'edifici governamental, mentre els bombers intentaven apagar el foc. El ministeri egipci d'Antiguitats ha concretat que l'edifici té valor històric i arquitectònic, per la qual cosa invertirà en la seva restauració.

D'altra banda, partidaris i opositors de Mursi s'han enfrontat a diversos punts d'Alexandria. Els xocs han començat al barri de Victòria, cap on es dirigia una marxa organitzada pels Germans Musulmans que havia sortit de la mesquita del districte de Sidi Bishr, després de la pregària del migdia. Com a mínim quatre persones han mort en aquests enfrontaments, segons ha assegurat la televisió estatal. L'agència de notícies Mena ha informat que s'han llançat pedres i hi ha hagut un tiroteig. Els opositors a Mursi portaven fotografies del cap de l'exèrcit, Abdel Fatah al-Sisi.

D'altra banda, almenys onze policies han mort en diversos atacs a la localitat d'Al-Arish, capital de la província del Nord del Sinaí, a l'est d'Egipte. Set haurien perdut la vida en un tiroteig, i els altres quatre en un assalt a la carretera.

A la província de Kafr el-Sheij, al nord del país, també hi ha hagut xocs violents quan membres dels Germans Musulmans han tallat la carretera de la costa i s'han enfrontat a alguns conductors. Desenes de persones han resultat ferides.

Paral·lelament, la justícia egípcia ha ordenat prolongar quinze dies més la presó preventiva contra el president derrocat Mohamed Mursi i el dirigent dels Germans Musulmans Saad Katatni, detinguts des del cop d'estat de principis de juliol.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut