Madrid

Els partits i la CEOE rebutgen una rebaixa salarial del 10% a Espanya

El PP diu que la devaluació ha de ser "de tot" i Rubalcaba qualifica de "verí" per a Espanya la recepta de la CE. Mentrestant, el vicepresident de la CEOE diu que els treballadors ja han fet molts ajustaments i que a punt de sortir de la recessió "ara no és el moment".

RedaccióActualitzat
Els suports a la proposta de rebaixa salarial d'un 10% per a Espanya han emmudit després del que va expressar Olli Rehn, per part de la CE. A Espanya, la idea ha rebut el rebuig unànime dels partits polítics i, fins i tot, la CEOE ha considerat que ara que s'està a prop de sortir de la recessió "no és el moment".

El vicepresident primer de la CEOE, Arturo Fernández, ha respost negativament a la proposta del vicepresident econòmic de la Comissió explicant que ja s'han fet molts sacrificis. Després que Olli Rehn va apostar per una rebaixa per als treballadors i del compromís dels empresaris per reactivar la contractació, Fernández ha apel·lat a la sobirania dels espanyols i ha dit que en tot cas haurien de ser ells els que ho decidissin. "Aquest senyor el que ha de pensar és que els espanyols tenim la nostra opinió i seguim les maneres que ens marca Brussel·les, però també tenim dret a opinar", ha dit, abans d'afegir que "aquesta baixada de salaris del 10% hem de pensar que és un problema dels empresaris i dels espanyols".

Per part dels partits, el més dur ha estat el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha respost a Olli Rehn que "s'oblidi de les seves receptes" perquè han resultat ser "verí" per a Espanya i un "desastre" perquè només han creat "injustícies". El líder socialista li ha dit "amb tota fermesa" al comissari europeu que "no estem d'acord que calgui abaixar més els salaris a Espanya" i li ha recordat que ja s'han abaixat, "i molt", per la reforma laboral del govern Rajoy, que va posar en mans dels empresaris "les decisions dels salaris de manera unilateral".

La reacció per part del PP ha estat del portaveu d'Economia al Congrés, Vicente Martínez-Pujalte, que ha criticat les declaracions de Rehn, ha recordat que Espanya no té capacitat de devaluar la seva moneda des que va adoptar l'euro i ha dit que hi ha d'haver "un procés de devaluació interna, de tot". "Aquí cadascú ha d'opinar del que li toca", ha dit després de considerar que "hi ha comentaris que se simplifiquen i després tenen un abast mediàtic que no es correspon amb la veritat".

Martínez-Pujalte ha volgut assenyalar que l'evolució de l'economia, segons les dades globals d'analistes i observatoris, indiquen que en el tercer trimestre "estarem en blau i no en vermell, igual que en el quart, que també serà positiu".

Des d'Esquerra Unida, el diputat per Astúries Gaspar Llamazares ha rebutjat la proposta de rebaixa salarial tot afirmant que "no és el camí" per reactivar l'economia i que, de fet, ja s'han devaluat un 7% els salaris i que el que està dient la CE és que cal abaixar-los un 20%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut