Barcelona

Mas-Colell adverteix que "serà dur" complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,58% per aquest 2013

El conseller Mas-Colell diu que després que l'Estat ha fixat els objectius de dèficit per a aquest any i el vinent no hi ha elecció, i que el decret de prorroga es farà sobre l'1,58%. Mas-Colell ha afegit que "creiem que això és molt injust i no val la pena dignificar-ho amb un debat pressupostari per al 2013". El conseller ha advertit que complir amb aquest dèficit implicarà continuar fent retallades i admetre que "tancar el pressupost del 2013 serà dur".

RedaccióActualitzat
Mas-Colell assegura que amb la xifra de dèficit, els marges de flexibilitat per fer un pressupost són nuls, i que el que cal fer d'ara a finals d'any està molt determinat per aquesta xifra. "Ara el que cal és ordenar el que s'ha de fer, que no serà fàcil" i dedicar-se a fer els pressupostos del 2014, "un any que volem començar fiscalment ordenat", ha dit en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".

Pel que fa a superar l'objectiu per a aquest any, Mas-Colell assegura que no hi ha elecció, el decret de pròrroga es farà sobre l'1,58%. "La nostra disponibilitat de liquiditat arriba lligada a aquest objectiu". ha dit. I és aquest "el que ha d'orientar les nostres despeses". Mas-Colell ha afegit que "creiem que això és molt injust i no val la pena dignificar-ho amb un debat pressupostari pel 2013" i ha afegit que "no vivim temps de normalitat, no cal fer veure que les coses són normals" però que tot i això sí que hi haurà debat i votació al Parlament sobre aquest exercici, però que el debat profund s'ha de concentrar en els pressupostos del 2014, on, segons el conseller, "encara hi ha possibilitats".

Quan li han preguntat si recordar-li que a començament del 2013 el departament d'Economia reclamava l'1,5% de dèficit i que ara amb un 1,6% diu que no en té prou és malèvol, Mas-Colell ha respost que "recordar-me que abans volia l'1,5% de dèficit és malèvol i fins i tot és d'ignorant" perquè, ha tornat a explicar, aquell 1,5 era 1/3 del sostre de dèficit de l'Estat que ara és del 6,3.

En xifres rodones, Mas Colell ha dit que aquest any 2013 es gastaran entre 2.000 i 2.500 milions d'euros menys que el 2012 i que el 2014 no es vol cap retallada addicional. "La despesa a l'any 2.014 volem que sigui igual a la despesa de l'any 2013".

Les retallades continuaran fins que acabi l'any

"Això vol dir", ha concretat, que "la nostra intenció és que el 2014 s'acabin les retallades respecte al 2013 però, malauradament, això no vol dir que s'acabin les retallades el 7 d'agost del 2013. Ens queden 5 mesos i el tancament d'aquest any serà dur i serà un any de retallades, com ja he dit, d'entre 2.000 i 2.500 milions d'euros". El conseller ha explicat que aquest any es treballava amb un objectiu del dèficit de l'1,2%, un límit que a aquestes alçades ja pràcticament s'ha esgotat. L'ampliació de 3,8 dècimes -fins al 1,58%- és el marge que té ara el govern català fins que venci l'exercici del 2013. Això dibuixa una "situació complicada" diu el conseller, que avisa que complir el dèficit passa per continuar aplicant retallades.

Pel que fa als diners que es reben de Madrid per diferents conceptes, Mas-Colell ha volgut concretar que "nosaltres no rebem ni un cèntim de l'augment de recaptació de l'estat de l'IVA". Quan es diu que nosaltres rebem el 50% de l'IVA, ha explicat, és "una mentida blanca" perquè hi ha mecanismes de compensació que fa que no rebem ni un cèntim més. L'augment del que rebem pel que fa a l'IVA, "és zero", ha dit el conseller.

Pel que fa al pressupost del 2014, i de les partides que es poden tenir en compte o no, Mas-Colell no ha volgut donar detalls i s'ha limitat a dir que ara tancaran el 2013 i que a finals d'octubre es presentarà el del 2014, que serà quan hi haurà la possibilitat de discutir els detalls. Mas-Colell ha reiterat que vol estrenar el pressupost del 2014 l'1 de gener, una il·lusió que no ha pogut complir mai.

Tampoc no ha volgut explicar si les noves mesures fiscals que proposa ERC aniran totes al pressupost, a la llei d'acompanyament dels pressupostos o en lleis a banda, en funció del que digui la llei. A més a més, ha desvinculat la creació de la hisenda pròpia de l'elaboració dels pressupostos i ha dit que aquest tema va compassat al procés polític de Catalunya.

Pel que fa el recurs que el govern ha presentat sobre l'objectiu de dèficit, el conseller opina que serà curiós veure com es resol, ja que el "Ministerio" haurà d'explicar "com ha retorçat els números" per fer-los cabre en la llei d'estabilitat econòmica.

Mas-Colell ha acabat dient que des de fora es veu el procés sobiranista "com un núvol" i avisa que aquest núvol només es pot escampar preguntant a la gent què volen.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut