Madrid

Els consumidors que produeixen la seva pròpia energia hauran de pagar un cànon

Aquest mes puja el rebut de la llum, però aquest no és l'únic efecte de la nova llei d'energia que va aprovar el govern espanyol el mes passat. Els usuaris d'energies renovables que, malgrat la moratòria en les subvencions, van apostar per fer la seva pròpia electricitat, també han patit un revés. El nou reglament introdueix un cànon que hauran de pagar els qui produeixin la seva pròpia energia per "beneficiar-se del suport que li ofereix la xarxa elèctrica"

RedaccióActualitzat
Aquest mes d'agost puja el rebut de la llum, però aquest no és l'únic efecte de la nova llei d'energia que va aprovar el govern espanyol el mes passat. Els usuaris d'energies renovables que, malgrat la moratòria en les subvencions, van apostar per fer la seva pròpia electricitat-, també han patit un revés. L'esborrany d'un nou decret per regular l'autoconsum immediat pot comprometre seriosament aquesta aposta per la sostenibilitat.

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha denunciat que el nou Reial Decret sobre autoconsum és "inútil per al consumidor", i considera que el govern espanyol legisla "en contra dels consumidors que volen produir la seva pròpia energia". Això provoca queixes dels que havien optat per invertir en energies renovables per autoconsum perquè la nova llei els penalitza ja que els obliga a pagar per si mai han de fer servir la xarxa elèctrica convencional i ja no els surt rendible ni a llarg termini.

Segons el comunicat de l'OCU, el nou reglament introdueix un cànon que hauran de pagar els qui produeixin la seva pròpia energia per "beneficiar-se del suport que ofereix la xarxa elèctrica", que per a l'organització suposa "pagar pel que és teu", ja que l'autoconsumidor ja paga la potència contractada en la factura elèctrica.

Des de l'OCU han remarcat que aquest peatge de suport serà fins a quatre vegades més car que el peatge convencional a una tarifa amb discriminació horària.

Sense primes ni subvencions, alguns consumidors van invertir per produir-se ells mateixos una part de l'electricitat que consumeixen. Comptaven recuperar la inversió en un període determinat i, després, tenir energia renovable gratis. Segons l'esborrany de la nova regulació, ara hauran de pagar un tant també per l'electricitat que ha obtingut directament del sol. Això farà que alguns inversors triguin el doble a amortitzar les plaques que van instal·lar.

Les empreses que ja han invertit en projectes d'energies renovables i que han hagut d'aturar-ne d'altres, davant la incertesa de si quadraran o no els números estan a l'espera de les esmenes que puguin introduir-se a l'actual esborrany. És un cop dur per a un sector emergent, el de les empreses que dissenyen i instal·len aquests projectes, que posa en perill uns 50.000 llocs de treball a tot l'estat espanyol .

La inversió en autoconsum no havia de servir només per afavorir la pròpia economia, sinó també la factura energètica del país, i per reduir emissions de CO2.

Precisament, per lluitar contra el canvi climàtic, la Unió Europea obligarà els estats membres a aplicar noves normatives per aconseguir per al 2020 el que anomenen els 3 vints: un estalvi del 20% d'energia, un 20% menys d'emissions de CO2 i que les energies renovables estiguin darrere el 20% del consum energètic global.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut