Fileres de cotxes esperen poder travessar la frontera. (Foto: EFE)
Fileres de cotxes esperen poder travessar la frontera. (Foto: EFE)
Gibraltar

Gibraltar compara Margallo amb Franco arran de l'anunci de mà dura amb la colònia britànica

Segons un comunicat emès per l'executiu de la colònia britànica, són "retrògrades i amenaçadores" i "una clara reminiscència de les polítiques i tàctiques sobre Gibraltar desenvolupades pel règim feixista de Franco entre els cinquanta i seixanta". La resposta de Gibraltar arriba després que Margallo assegurés que "s'ha acabat l'hora del pati" en què es va convertir l'època Moratinos i anunciés més controls a la tanca que separa Gibraltar de l'estat espanyol.

RedaccióActualitzat
El govern de Gibraltar ha respost en un to dur les paraules del ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García Margallo, a qui ha comparat amb Franco per la seva iniciativa d'endurir els controls fronterers entre el penyal i Espanya. Segons un comunicat emès per l'executiu de la colònia britànica, són "retrògrades i amenaçadores" i "una clara reminiscència de les polítiques i tàctiques sobre Gibraltar desenvolupades pel règim feixista de Franco entre els cinquanta i seixanta".

La resposta de Gibraltar arriba després que Margallo assegurés que "s'ha acabat l'hora del pati" en què es va convertir l'època Moratinos i anunciés més controls a la tanca que separa Gibraltar de l'estat espanyol. Durant tota la setmana passada, el govern espanyol va aplicar un paquet de mesures per exercir mà dura en els accessos a aquesta colònia britànica, i va provocar cues d'entre 3 i 5 hores per entrar-hi i sortir-ne. A més, el govern espanyol també prepara mesures fiscals restrictives per als ciutadans del penyal.

El govern britànic, per la seva banda, assegura que preservarà la sobirania gibraltarenya a través de mitjans polítics, en referència a l'anomenat Fòrum Tripartit on es reuneixen Gibraltar, Espanya i el Regne Unit. Margallo, en canvi, considera un disbarat que Gibraltar tingui el mateix pes que Espanya i el Regne Unit en aquest fòrum i s'ha exclòs d'aquesta taula de diàleg. En el seu comunicat, el govern gibraltareny ha qualificat de "neandertal" aquest comportament.

Espanya reclama històricament la sobirania de Gibraltar i atia diversos contenciosos amb el govern de la colònia i el del Regne Unit, indirectament.
Anar al contingut