Madrid

Mas-Colell considera "una burla" l'objectiu de dèficit de l'1,58%, que obliga a retallar 2.600 milions

El conseller d'Economia afirma, després de participar en el Consell de Política Fiscal i Financera, que el sostre que el govern espanyol ha fixat per a Catalunya, de l'1,58%, és "inadmissible" i adverteix que se n'haurà de "parlar molt més". Això vol dir que la Generalitat pot fer uns números vermells d'uns 3.160 milions d'euros, 800 menys de com va tancar l'any passat, i que l'ajustament per aquest any pot arribar als 2.600 milions.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha considerat "una burla" l'objectiu de dèficit de l'1,58% que el govern espanyol ha fixat per a Catalunya per al 2013. Mas-Colell ha afirmat, després de participar al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que aquest sostre és "inadmissible" i ha advertit que se n'haurà de "parlar molt més". Catalunya demanava prop d'un 2% per poder aprovar els pressupostos.  Això vol dir que la Generalitat pot fer uns números vermells d'uns 3.160 milions d'euros, 800 menys de com va tancar l'any passat, i que l'ajustament per aquest any pot arribar als 2.600 milions.

Mas-Colell ha resumit la reunió del CPFF com "un triomf de la uniformitat sobre la racionalitat" o "de l'altiplà sobre el Mediterrani". El conseller ha recordat que "cada vegada més, una proporció més elevada" de l'objectiu decidit per Brussel·les "se'l queda l'administració central". Ha posat d'exemple el 2014, quan les comunitats compartiran un objectiu de l'1%. Mas-Colell ha destacat que l'Estat es queda, "pràcticament, les cinc sisenes parts" i a les comunitats "els toca una sisena part, lluny del terç que correspondria".

El titular d'Economia ha admès que està decebut amb l'1,58% perquè està "clarament, per sota del que aspiràvem". I ha advertit que "el pitjor" és el que s'ha anunciat per al 2014, amb la distribució uniforme de l'1%.

Mas-Colell ha afegit que aquest mateix dimecres han rebut la comunicació sobre els ingressos pel sistema de finançament autonòmic corresponent a 2014, que suposen "una caiguda d'ingressos" d'entre 500 i 1.000 milions d'euros. En aquest sentit, ha lamentat que alguns ministres parlin de recuperació econòmica per l'any que ve mentre baixen els ingressos pressupostaris de les comunitats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut