Barcelona

Mas insta per carta a Rajoy a negociar la celebració d'una consulta al poble català el més aviat possible

"De la mateixa manera que altres països -també de la UE- troben vies per solucionar democràticament aquest tipus de reptes i realitats, Espanya no hauria de ser una excepció en sentit contrari". Així acaba la carta que el president Mas ha enviat al president Rajoy, a la qual ha tingut accés TV3, on l'insta per escrit a negociar per pactar la celebració d'una consulta al poble català.

RedaccióActualitzat
La carta del president de la Generalitat amb la petició formal de la consulta s'ha enviat aquest divendres al vespre amb destinació al Palau de la Moncloa.

TV3 ha tingut accés a la carta en què el president Artur Mas planteja de nou textualment al president del govern espanyol Mariano Rajoy la necessitat d'abordar el diàleg i la negociació que permetin de forma pactada la celebració d'una consulta al poble català en el termini més breu possible amb els marcs legals que s'estableixin.
 
Artur Mas afegeix que entén que es donen les condicions favorables per plantejar la consulta: ampli suport ciutadà i parlamentari, voluntat de diàleg i existència de vies legals per fer-la.
 
A la carta, el president de la Generalitat diu ser conscient de la posició contrària a la consulta del president Mariano Rajoy, però afegeix que "de la mateixa manera que altres països, també de la Unió Europea, troben vies per solucionar democràticament i legalment aquest reptes i realitats, Espanya no hauria de ser una excepció en sentit contrari".
 
En el transcurs de la carta, Artur Mas li recorda que en l'última trobada ja li va plantejar la necessitat d'una resposta política a la demanda de democràcia del poble de Catalunya i que avui l'hi reitera formalment.  
   
Artur Mas acompanya la petició formal amb una exposició de motius en què destaca la voluntat d'autogovern del poble català al llarg dels segles. Una exposició que inicia amb el nou Estatut aprovat el 2005 pel Parlament de Catalunya, primer, pel Congrés després i també en referèndum. Un Estatut que, segons Mas, la sentència del Tribunal Constitucional va diluir, i en gran part es va anul·lar la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya.
 
En la carta, Mas es refereix també a la negativa de Mariano Rajoy a qualsevol tipus de negociació d'un pacte fiscal, fet que, segons el president de la Generalitat, va evidenciar, un cop més, la incapacitat de l'Estat de donar resposta a les demandes de Catalunya.
 
La situació de bloqueig i la multitudinària manifestació de l'11 de Setembre el van portar, diu Mas, a convocar eleccions avançades. Unes eleccions que van donar, segons explica Artur Mas, a la carta, una majoria parlamentària a favor del dret a decidir i a una consulta democràtica, com manifesten, diu, dues resolucions aprovades pel Parlament.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut