Madrid

El preu de la llum s'apujarà un 3,2% de manera immediata per als consumidors

El ministre ha anunciat que el preu de la llum s'apujarà un 8% per als consumidors el 2012 i el 2013, que suposarà un pujada immediata del 3,2%. Aquest augment s'afegeix així al 63% que s'ha incrementat des del 2003 fins al 2011, quan la factura elèctrica va passar de 360 a 588,5 euros de mitjana a les llars.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres ha aprovat la reforma elèctrica per reduir l'anomenat dèficit de tarifa, la diferència entre el que paguen els consumidors i el cost de l'energia. Entre les mesures adoptades, encarir la factura de la llum, un nou impost per a les empreses generadores o la reducció de primes a les renovables. El ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, ha anunciat que el preu de la llum s'apujarà un 8% en total per als consumidors des de l'1 de gener de 2012, que suposarà un 3,2% més immediat. Aquest augment s'afegeix així al 63% que s'ha incrementat des del 2003 fins el 2011, quan la factura elèctrica va passar a costar a les llars de 360 a 588,5 euros de mitjana.

El titular d'Indústria ha justificat l'augment de la llum dient que en els anys 2012 i 2013 s'acumulava un dèficit de 10.500 milions i que per corregir-lo, la llum s'hauria d'haver apujat un 42% per als consumidors. En canvi, amb les mesures de l'executiu, ha explicat el ministre, la llum es rebaixarà un 8% en aquests dos anys, entre d'altres coses perquè la reforma energètica reparteix l'impacte del dèficit entre els diferents agents. Només comptant les mesures del govern espanyol, ha dit, la llum ja s'hauria rebaixat un 19% per als consumidors.

El ministre també ha anunciat que els peatges elèctrics, que suposen el 50% de la factura, pujaran un 6,5%. La pujada s'inscriu en el repartiment de costos de la reforma energètica, que permetrà retallar en 4.500 milions el desequilibri estructural del sistema elèctric. Dels 4.500 milions, els consumidors assumiran 900 milions d'euros, mentre que altres 900 aniran a càrrec als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per assumir els costos extrapeninsulars i altres 2.700 milions, a les empreses.

Per la seva banda, la Tarifa d'Últim Recurs (TUR), que tenen la majoria de llars i algunes petites i mitjanes empreses, es passarà a dir-se preu voluntari per al petit consumidor.

La reforma neix amb la vocació de solucionar el dèficit de tarifa "de manera definitiva", ha dit la vicepresidenta del govern espanyol Soraya Saénz de Santamaría. Ara bé, el ministre ha admès que "no són mesures fàcils", però assegura que són "totalment imprescindibles" per evitar acumular deutes econòmics ja que "el que el problema de tarifa aniria en augment" sense la nova reforma.

Soria ha dit que si a les empreses no els agraden les mesures adoptades poden presentar plets, però que el govern es basa en el principi de la rendibilitat raonable que busca.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut