Las Palmas

Espanya autoritza l'avió d'Evo Morales a aterrar a les Canàries després d'haver-se passat 13 hores retingut a Viena

El govern espanyol ha autoritzat l'avió del president bolivià a usar el seu espai aeri i fer una escala tècnica a Las Palmas de Gran Canaria. Cap a tres quarts de cinc de la tarda, l'aparell ha aterrat per a proveir combustible i, dues hores més tard, s'ha enlairat per tornar cap a Bolívia.

RedaccióActualitzat
L'avió on viatjava el president bolivià, Evo Morales, s'ha enlairat de l'aeroport de Las Palmas de Gran Canaria en direcció a La Paz, després d'una peripècia de prop de 24 hores durant les quals diversos països europeus s'han negat a deixar aterrar l'aparell davant la sospita que hi viatjava l'exanalista de la CIA Edward Snowden, perseguit pels Estats Units per revelació de secrets.

L'avió del president de Bolívia aterrava aquest dimecres a primera hora de la tarda a l'aeroport de Las Palmas de Gran Canaria per fer una escala tècnica procedent de Viena, on ha estat retingut més de 13 hores. Al president bolivià l'acompanya una comitiva integrada, entre d'altres, pel ministre de Defensa, Rubén Saavedra.

Autorització espanyola

El govern espanyol ha autoritzat l'avió d'Evo Morales a usar el seu espai aeri i fer una escala tècnica a Las Palmas de Gran Canaria, segons han informat fonts del Ministeri d'Exteriors. Les mateixes fonts han explicat que Espanya ja ho va autoritzar aquest dimarts, però que "de manera imprevista" l'avió de Morales va acabar aterrant a Viena. Amb tot, les autoritats bolivianes han tornat a fer la sol·licitud a "altes hores de la matinada" i l'executiu de Mariano Rajoy ho ha tornat a autoritzar a dos quarts de deu del matí.

El mateix ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que Espanya "en cap cas" ha prohibit l'expresident bolivià aterrar en territori espanyol i que tampoc és cert que demanés "registrar l'avió" del mandatari. García-Margallo ha confirmat, a més, la segona autorització: "Nosaltres ens vam comprometre a confirmar l'autorització a les 9.30 hores i s'ha produït a les 9.29; és a dir, un minut abans de l'horari previst i si hi ha hagut dificultats posteriors ha estat com a conseqüència d'autoritzacions per sobrevolar espais aeris que no són l'espanyol".

Des de Berlín, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy ha assegurat que l'exagent de la CIA Edward Snowden "no viatja en l'avió" d'Evo Morales i ha qualificat "d'una mica artificial" el debat que s'ha obert sobre els fets.

L'autorització espanyola arribava en plena crisi entre Europa i Sud-amèrica després de la negativa de diversos països europeus a deixar aterrar l'avió de Morales per carregar combustible i sobrevolar l'espai aeri per la sospita que hi viatjava Snowden. El govern bolivià ha qualificat l'acte de "prepotència imperial".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut