Barcelona

Passola revela que la Generalitat prepara una taxa per finançar el cinema

La presidència de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, assegura que el govern té "molt avançat" el projecte per crear una taxa per reflotar la indústria cinematogràfica. Podria ser "de 6 a 10 euros per família" i es podria aplicar per aparell televisiu, per l'accés a internet o per TV3.

RedaccióActualitzat
La Generalitat té "molt avançat" un projecte per crear una taxa per finançar la indústria cinematogràfica catalana. Ho ha revelat la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, que ha explicat que l'impost podria ser "de 6 a 10 euros per família" i es podria aplicar per aparell televisiu, per l'accés a internet o sobre TV3, en concepte de gaudi de l'espai públic televisiu.

Passola ha descartat que la taxa recaigui en les entrades de taquilla, com passa a França, tenint en compte la davallada del nombre d'espectadors, d'un 20% aquest any.

El sector a Catalunya viu "una de les etapes pitjors" tant per la pujada de l'IVA al 21% com per l'adaptació a l'entorn digital.

Segons l'Acadèmia, a Catalunya s'han gravat o estan en procés de rodatge 34 llargmetratges i 15 documentals, unes xifres que a final d'any seran "lleugerament inferiors a les de l'any passat".

El que destaca Passola, però, és que només sis d'aquestes pel·lícules superen el milió d'euros de pressupost, cosa que interpreta com que estem "en uns estàndards allunyats del cinema europeu".

Passola ha negat la idea que el cinema és un sector cultural molt subvencionat. "Rebem menys subvencions que la indústria automobilística o l'alimentària", ha afirmat.

El "30 minuts" de diumenge passat es va dedicar, precisament, a abordar la situació del sector del cinema a Catalunya.
Anar al contingut