Egipte

L'exèrcit amenaça de suspendre la Constitució i dissoldre el Parlament si Mursi no pacta amb l'oposició

Les batusses s'han produït al districte de Gizeh, al Caire, i han deixat també desenes de ferits. Aquests incidents s'han produït després que l'exèrcit ha detallat que el seu full de ruta inclou la suspensió de la Constitució i la dissolució del Parlament, dominat pels islamistes. Aquest pla militar, al qual ha tingut accés l'agència Reuters, s'aplicaria si el president islamista Mohamed Mursi i l'oposició liberal no poden arribar a un acord abans de dimecres.

RedaccióActualitzat
Nova nit d'aldarulls a la capital egípcia. Almenys set persones haurien mort en enfrontaments entre partidaris i opositors del president egipci, l'islamista Mohamed Mursi al Caire, segons informen fonts mèdiques. Les batusses s'han produït al districte de Gizeh i han deixat també desenes de ferits, alguns dels quals s'han vist seriosament afectats pel foc. Els enfrontaments han esclatat també en altres barris dels afores del Caire i a la província de Behera.

Tot això quan els militars han tornat a llançar un ultimàtum a Mursi. El full de ruta que van anunciar les forces armades inclou la suspensió de la Constitució i la dissolució del Parlament, dominat pels islamistes. Aquest pla militar, al qual ha tingut accés l'agència Reuters, s'aplicaria si el president islamista Mohamed Mursi i l'oposició liberal no aconsegueixen arribar a un acord abans de dimecres. Per fer front a una possible negociació amb el president egipci, l'anomenat Front del 30 de Juny, que aglutina diversos grups opositors egipcis, ha anunciat que ha triat el premi Nobel de la Pau Mohamed el-Baradei com a representant polític.

Detractors i simpatitzants de Mursi han mobilitzat els seus un dia abans que expiri l'ultimàtum. L'oposició acusa Mursi de tractar d'establir un règim autoritari a favor dels Germans Musulmans, la formació de la qual procedeix. Els partidaris del president egipci defensen la seva legitimitat com el primer cap d'Estat elegit democràticament en la història del país i denuncien un intent de cop d'Estat per destituir-lo.

La tensió als carrers ha saltat al govern. Després d'algunes hores de confusió, el govern egipci ha reconegut que cinc ministres han presentat la dimissió després de les massives manifestacions de diumenge contra el president Mohamed Mursi, si bé segueixen en els seus llocs ja que encara no ha estat acceptada la seva renúncia. La presidència del Consell de Ministres ha confirmat en un comunicat difós a Facebook que només han dimitit els titulars d'Afers Estrangers, Mohamed Amr; de Turisme, Hisham Zaazu; de Telecomunicacions, Atef Helmi; d'Afers Parlamentaris, Hatem Bagato, i de Medi Ambient, Jaled Fahmi. A banda dels ministres també ha renunciat al càrrec el portaveu presidencial, Omar Amer, i Ihab Fahmi, a més del portaveu del Consell de Ministres, Alaa al-Hadidi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut