Informació sobre Snowden en un televisor de l'aeroport de Xeremetievo. (Foto: Reuters)
Informació sobre Snowden en un televisor de l'aeroport de Xeremetievo. (Foto: Reuters)
Moscou

Snowden demana asil polític a Rússia i a 20 països més, entre altres Espanya

L'exanalista de la CIA també ha demanat asil a vint-i-un estats més, entre els quals hi ha Espanya, Itàlia, França o Irlanda. Després de dies de silenci, Snowden ha afirmat en una carta dirigida a l'Equador que segueix sent lliure i capaç de publicar informació que sigui útil per a l'interès públic i ha acusat Obama d'haver-lo deixat sense drets ni pàtria i de fer una "cacera humana" contra ell.

RedaccióActualitzat
Edward Snowden, l'exanalista de la CIA que ha destapat el programa d'espionatge massiu dels Estats Units, ha demanat asil polític a Rússia, segons ha confirmat el cònsul rus que hi ha a l'aeroport moscovita de Sheremetievo, on el delator és des del 23 de juny passat. L'extreballador de l'Agència de Seguretat Nacional ha fet arribar la petició al Kremlin a través de la ciutadana britànica i activista de Wikileaks Sarah Harrison, que s'ha presentat com a advocada i apoderada. Segons el diplomàtic, Harrison es va personar al consolat diumenge a les 22.30 hora local. La informació que Snowden havia picat a la porta de Rússia ja la va avançar el diari "The New York Times".

Pendents d'una resposta formal per part del Kremlin, Snowden també ha demanat asil a 20 estats més, entre els quals hi ha Espanya, Itàlia, França o Irlanda.

I és que sembla que Moscou estaria disposat a concedir-l'hi, però amb una condició: que deixi de publicar informació que pugui perjudicar els Estats Units. De moment, el president rus, Vladímir Putin, ha advertit els Estats Units que Rússia "no entrega mai ningú", però també ha avisat l'extècnic de la CIA que només podrà quedar-se en territori rus si "deixa córrer la feina encaminada a fer mal als nostres socis americans, per estrany que això soni, venint de mi".

És la primera vegada des que va esclatar el cas que Rússia obre la porta que Snowden, que fins ara se sabia que havia demanat asil a l'Equador, es quedi al país.

Snowden amenaça de filtrar més informació i carrega contra Obama

L'exanalista de la CIA ha trencat el seu silenci per primer cop des de fa vuit dies. En una carta dirigida al president de l'Equador i recollida per l'agència Reuters, Snowden ha amenaçat de continuar filtrant informació. "Segueixo sent lliure i sóc capaç de publicar informació que serveixi a l'interès públic", afirma a la missiva, escrita en castellà i sense data.

Snowden ha assegurat que els Estats Units l'estan perseguint il·legalment per revelar el seu programa de vigilància electrònica i que aquesta "cacera humana" afecta "la meva família, la meva llibertat de viatjar i el meu dret a viure pacíficament sense por d'una agressió il·legal".

Alhora, Wikileaks ha publicat una altra missiva en què Snowden acusa Obama d'haver-lo deixat sense drets ni pàtria i de pressionar altres països perquè no li concedeixin l'asil.
     
La responsabilitat de les filtracions

Sobre el fet que es filtrin noves informacions sobre l'espionatge nord-americà, el periodista del diari britànic "The Guardian" Glenn Greenwald, que va entrevistar l'extreballador de l'Agència de Seguretat Nacional, ha indicat via Twitter que la responsabilitat ja no és de Snowden, sinó dels mitjans que tenen la informació.
El president rus ha afirmat, d'altra banda, que no sabia "res" sobre la possibilitat que Snowden marxi de Rússia en l'avió d'una de les delegacions que aquest dilluns han participat en la cimera de països exportadors de gas. Entre aquests hi ha Veneçuela, que s'ha mostrat disposada a acollir l'home reclamat pels Estats Units com a traïdor.

El missatge de Putin, que ha tornat a negar que Snowden sigui un agent rus, ha arribat just en el mateix moment que el president nord-americà, Barack Obama, ha reiterat que Washington treballa "seguint els canals legals" per aconseguir que Rússia extradeixi Edward Snowden. L'administració nord-americana ha suavitzat el discurs després que, en un primer moment, va alertar Rússia que protegir Snowden tindria "conseqüències".

Des de Tanzània, Obama ha admès que hi ha "contactes d'alt nivell" per trobar una sortida al cas. Segons el secretari del Consell de Seguretat de Rússia, Obama i Putin han encarregat als respectius serveis de seguretat que busquin una solució per a l'home que va revelar el programa d'espionatge massiu dels Estats Units. "No tenen cap solució que satisfaci totes les parts i per això han encarregat al director de l'FSB (antic KGB) i al de l'FBI que estiguin en contacte permanent i busquin variants de solució", ha afirmat Nikolai Patruixev.
Anar al contingut