El Caire

L'exèrcit egipci dóna fins dimecres al govern per respondre les peticions dels manifestants

Els militars donen fins dimecres al govern egipci per respondre a les demandes dels manifestants. Adverteixen que, si no ho fa, oferiran el seu propi "full de ruta" per al futur del país. La plaça Tahrir s'ha tornat a omplir amb milers de ciutadans que donen suport a les forces armades i que han tornat a demanar la dimissió del president del país. Per mirar de trobar una sortida a la crisi, Mursi s'ha reunit amb el cap de l'exèrcit i el primer ministre del país.

RedaccióActualitzat
La plaça Tahrir del Caire ha tornat a bullir després de l'ultimàtum que l'exèrcit egipci ha fet aquest dilluns al govern del país. En una intervenció televisada, el cap de les forces armades egípcies, el general Abdel Fattah al-Sisi, ha donat 48 hores al president, l'islamista Mohamed Mursi, perquè respongui a les demandes del poble. Si no ho fa, els militars oferiran el seu propi "full de ruta per al futur", amb la participació de tots els partits, però sense la implicació directa del govern.

Els militars consideren que la nació està "en perill" després que milions d'egipcis van sortir al carrer diumenge per demanar la dimissió de Mursi i la seu del partit dels Germans Musulmans va ser saquejada. En el seu discurs, Al-Sisi ha afirmat que els egipcis han expressat amb suficient claredat la seva voluntat i perdre més temps podria incrementar la tensió i portar més violència. Els militars han desmentit que aquest ultimàtum sigui un "cop militar".

Aquesta és la segona vegada en una setmana que els militars han enviat una advertència formal als polítics. La seva intenció podria ser pressionar Mursi perquè comparteixi el poder amb els liberals, laics i l'oposició d'esquerres.

Després de l'ultimàtum, el president egipci ha convocat una reunió amb el cap de l'exèrcit i el primer ministre del país, segons ha informat l'executiu amb un missatge al Facebook i una fotografia dels tres.

Nou clam al carrer contra Mursi

Milers de persones han tornat aquest dilluns a la plaça Tahrir per celebrar la determinació de l'exèrcit. Ho han fet entre focs d'artifici i consignes contra el govern i en mig d'un ambient festiu.

Tot i que les protestes tenen un caire pacífic, diumenge es produïen enfrontaments entre els opositors i la policia arreu d'Egipte. El balanç era d'almenys 18 morts i més de 700 ferits. El repunt de les protestes coincideix amb el primer aniversari de l'arribada al govern de Mursi.

Alguns dels manifestants van atacar amb còctels Molotov i pedres la seu dels Germans Musulmans i, després de tenir controlat l'edifici, en van cremar diverses plantes que van causar danys materials. Les oficines van ser saquejades i els assaltants es van endur equips electrònics, mobiliari com cadires i taules i documents del grup.

Si una cosa ha evidenciat aquest atac és l'aprofundiment de la polarització política. Cinc ministres de l'executiu han dimitit. Es tracta dels titulars de Turisme, Hisham Zaazu; Telecomunicacions, Atef Helmi; Afers Parlamentaris, Hatem Bagato; Medi Ambient, Jaled Fahmi, i Recursos Hídrics, Abdelqaui Jalifa. Els cinc formen part del sector de tecnòcrates del govern, on hi ha també ministres afins als Germans Musulmans.

També ha presentat la seva renúncia com a conseller del president Mursi l'excap de l'Estat Major, Sami Anan, antic "número dos" de la Junta Militar que va governar Egipte després de la caiguda de Hosni Mubarak. Anan ha dit que marca per "les circumstàncies que travessa el país".

Tahrir, on es troben concentrats tots els líders opositors, continua sent l'epicentre de la revolta que va fer caure Mubarak, després de trenta anys de dictadura. Els opositors volen mostrar el malestar per la política islamitzadora del govern i l'empobriment de la població. Refer la revolució del 25 de gener del 2011 i fer fora el president islamista és el motiu de les manifestacions, que segons l'exèrcit segueixen més de tres milions de persones. Protesten contra la islamització del país, però sobretot contra les penoses condicions de vida que afecten la majoria de la població, com la falta d'aigua corrent, electricitat o gasolina.

De la seva banda, els seguidors de Mursi acusen l'oposició d'anar de la mà dels partidaris de Mubarak, i recorden que el seu president ha guanyat legalment les eleccions. Els seus partidaris s'han concentrat a prop del palau presidencial, i molts porten barres i cadenes a les mans per si són atacats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut