Un home amb un cigarret a la mà.
Un home amb un cigarret a la mà.
Madrid

L'alcohol s'apujarà un 10% però se'n salven el vi i la cervesa, i el tabac costarà 15 cèntims més per paquet

Finalment l'alcohol s'apujarà un 10%, i passarà de 8,30 euros per litre d'alcohol pur a 9,13 euros per litre. La pujada impositiva tindrà impacte en el sector de les begudes espirituoses, però "no afectarà ni el vi ni la cervesa". El tabac també tindrà un increment impositiu; es farà una "recompensació de la tributació", i es donarà més pes al tipus específic.

RedaccióActualitzat
El govern central ha donat llum verda a la pujada d'impostos especials a l'alcohol, amb un augment del 10%, que passarà de 8,30 euros per litre d'alcohol pur a 9,13 euros per litre, i al tabac, segons ha confirmat aquest divendres el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

La pujada impositiva tindrà impacte en el sector de begudes espirituoses, ja que, segons ha apuntat, aquesta mesura "no afectarà ni el vi ni la cervesa".

També canvia l'estructura fiscal de la picadura, els cigarros i cigarrets, i l'increment fiscal es notarà més en el tabac de picadura que en els altres tipus de tabac.

El tabac també tindrà un increment impositiu; es farà, segons ha explicat Montoro, una "recompensació de la tributació", i es donarà més pes al tipus específic. El preu del paquet del tabac s'apujarà 15 cèntims de mitjana després del canvi fiscal.

Aquest és el quart canvi fiscal sobre el tabac que aprova l'executiu de Mariano Rajoy, que a final de desembre ja va elevar l'impost especial que grava el consum de tabac, i des de l'1 de gener va establir un sistema de 'doble impost mínim'.

D'altra banda, el nou impost mediambiental que gravarà els gasos fluorats d'efecte hivernacle encarirà la venda de diversos aparells en cinc euros de mitjana. Aquest nou tribut afectarà, per exemple, aires condicionats, extintors o neveres, entre d'altres; però en quedaran exempts els aparells en els quals el gas està segellat hermèticament.

Les pujades en els impostos especials de tabac i alcohol procuraran a les arques públiques uns 700 milions d'euros anuals, dels quals 366 milions d'euros correspondran al tabac.
Anar al contingut