Madrid

Hisenda creu que Bárcenas té més comptes als EUA, les Bahames i l'Uruguai

Un informe de l'Agència Tributària a partir de les dades noves que li ha facilitat Suïssa fa pensar a l'organisme que l'extresorer i exsenador del PP té més comptes als Estats Units, Nassau i Montevideo. Hi hauria transferit fons a comptes a nom d'empreses de les quals és soci. Aquests comptes s'afegirien als suïssos, on va arribar a tenir 47 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
Hisenda sospita que l'extresorer i exsenador del PP Luis Bárcenas té més comptes als Estats Units, les Bahames i l'Uruguai, a més dels de Suïssa, on va arribar a tenir 47 milions d'euros. Així consta en un informe que l'Agència Tributària ha enviat al jutge del "cas Gürtel", Pablo Ruz.

L'Agència ha arribat a aquesta sospita després d'analitzar la informació que fa dues setmanes va rebre de les autoritats suïsses sobre els comptes que Bárcenas va tenir al banc Lombard Odier, amb els noms de Novis, Sinequanon i Tesedul. En aquests comptes hi va dipositar 25 milions d'euros.

L'Oficina Nacional d'Investigació del Frau de l'Agència Tributària conclou, a partir d'aquest "nova informació", que la declaració que Bárcenas va fer per regularitzar gairebé 11 milions d'euros acollint-se a l'amnistia fiscal aprovada pel govern de Mariano Rajoy "no és veraç".

La mateixa font indica que creu que l'extresorer del Partit Popular és "titular d'altres actius dipositats en comptes dels Estats Units, Nassau i Montevideo" als quals ha transferit fons. I, al mateix temps, és soci de les empreses que apareixen com a destinatàries de les transferències.

Segons la documentació de Lombard Odier, un cop va esclatar el "cas Gürtel" el 2009, Bárcenas va començar a transferir diners dels comptes helvètics. Així, va fer dues transferències de 400.000 euros al Discount Bank de Montevideo i també a l'UBS AG i l'HSBC de Nova York.

Els comptes de Lombard Odier van estar oberts del 1999 al 2013. Hisenda pensa que Bárcenas és el titular "únic i real" de tots els actius que hi ha. Els investigadors també asseguren que l'exresponsable de les finances del PP afirma tenir participacions en empreses que "mai no ha inclòs a les declaracions d'IRPF i Patrimoni".

El 12 de febrer de 2009, l'endemà de la detenció del presumpte cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, Bárcenas va donar poders al seu presumpte testaferro, Iván Yáñez, per gestionar el compte a nom de la Fundacióp Sinequanon, que va crear el 2005 per enviar-hi els actius que tenia al seu compte personal.

Quan va crear el compte a nom de Tesedul, l'octubre de 2009, Bárcenas va explicar per telèfon al banc suís que estava fent les mateixes gestions al Dresdner Bank. També els va dir que estava "tranquil" tot i les pressions que rebia pel "cas Gürtel" i que confiava que la situació milloraria "ràpidament".
Anar al contingut