Esterri d'Àneu

Camps i carreteres inundats al Pallars a causa del desbordament de la Noguera Pallaresa i la Noguera de Cardós

Els desbordaments dels rius Noguera Pallaresa i Noguera de Cardós han posat en estat d'alerta la zona. El lloc més complicat és el nord del Pallars Sobirà, especialment a les valls d'Àneu, a Esterri d'Àneu i a Escaló. La pluja i el desglaç han fet que el riu Noguera Pallaresa baixi ple al pas per Llavorsí, on s'ajunta amb la Noguera de Cardós, i a Sort, on s'ha desbordat lleugerament en alguns punts i es podria inundar el polígon de les Vernedes.

RedaccióActualitzat
A banda del desbordament de la Garona a la Vall d'Aran, la situació també és complicada als dos Pallars, on alguns trams de la Noguera Pallaresa i la Noguera de Cardós també estan en risc de desbordament. Els municipis situats a les lleres d'aquests dos rius s'han vist afectats per les crescudes dels rius.

Les pluges d'aquest dimarts a la tarda, que ha arribat a caure en forma de pedregada a localitats com Llavorsí, han inundat camps i carreteres i ha obligat a fer diverses evacuacions preventives. De fet, els cabals dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana han arribat als 160 i 190 metres cúbics per segon, segons ha informat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.
 
La zona més complicada és el nord del Pallars Sobirà, especialment a les valls d'Àneu, a Esterri d'Àneu i a Escaló. La pluja i el desglaç han fet que el riu Noguera Pallaresa baixi ple al pas per Llavorsí, on s'ajunta amb la Noguera de Cardós, i a Sort, on s'ha desbordat lleugerament en alguns punts i es podria inundar el polígon de les Vernedes.

Al Pallars s'han desallotjat deu persones a Llavorsí, nou d'un càmping d'Espot i tres a la Mola de Tírvia. Al nucli d'Aidí-Llavorsí, a més, sis persones continuen aïllades -han arribat a ser deu-, tot i que estan en bon estat i s'ha mantingut contacte permanent amb elles.

El nucli d'Àreu, pertanyent al municipi d'Alins, ha perdut els seus tres ponts, després que hagin estat arrossegats per l'aigua del riu Noguera Pallaresa. L'alcalde del municipi, José Poch, ha dit que al migdia s'ha aconseguit controlar la situació, però podria quedar aïllat a la tarda si continuen les pluges.

A Llavorsí, uns 200 veïns estan sense llum per culpa d'un arbre que ha caigut sobre una torre elèctrica. A més, els baixos de dues cases han quedat inundats per l'aigua.

Mesures de precaució a Esterri d'Àneu i Sort

En altres poblacions riu amunt, com Esterri d'Àneu, s'estan prenent mesures de precaució per intentar que la Noguera no surti de mare i els veïns estan avisats en cas que es produeixi una situació d'emergència. Els veïns estan protegint amb sacs de sorra els baixos de les seves cases per evitar que hi pugui tornar a entrar aigua, com ja ha passat aquest dimarts al matí. L'Ajuntament ha construït dics de contenció i ha alertat els veïns per si fos necessari procedir a desallotjar alguna part de la localitat. La Creu Roja ha habilitat el poliesportiu municipal com a centre d'acollida per als desallotjats.

D'altra banda, també la Creu Roja ha preparat un centenar de llits a la capital del Pallars Sobirà, Sort, per si ha d'acollir més persones evacuades pels desbordaments dels rius. Sort, igual que els municipis de Rialp, Tremp, Llavorsí, Espot i La Pobla de Segur, ha activat el seu pla municipal d'emergència.

Després d'aquest episodi de pluges, els embassaments de Tabascan, Talarn i Terradets es troben per sobre del 95% de la seva capacitat.

Paral·lelament, el Servei Meteorològic de Catalunya té activats els avisos per vent i pluja intensa a totes les comarques del Pirineu de Lleida.

19 rutes escolars anul·lades i cinc carreteres tallades

Al Pallars Sobirà s'han anul·lat 19 rutes escolars, amb un total de 207 alumnes afectats de les escoles de Ribera de Cardós, Esterri, Llavorsí, Alins i Tavascan.

A primera hora de la tarda continuen tallades les carreteres N-141, entre Bossòst i la frontera francesa, la C-13 entre la Guingueta i Esterri, la N-230 des de Vielha a la frontera francesa, la C-147 d'Esterri a Alòs d'Isil i la C-28 de Vielha a Arties, totes elles a causa de les inundacions.

Els Bombers de la Generalitat han enviat un helicòpter i 22 dotacions terrestres de reforç a la comarca, entre ells un equip subaquàtic i un altre de muntanya. També estan mobilitzats uns 80 mossos d'esquadra amb una trentena de cotxes patrulles i furgonetes, a més de tres ambulàncies de reforç del Sistema d'Emergències Mèdiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut