Istanbul

Les mobilitzacions a Istanbul contra el govern d'Erdogan s'estenen a tot el país

Els manifestants han intentat, sense èxit, accedir a Taksim des de diferents vies. Des del barri de Harbiye, des del de Besiktas, fins i tot des de la cèntrica i comercial avinguda d'Istiklal. A tot arreu s'han trobat la mateixa resposta, canons d'aigua i gasos lacrimògens.

RedaccióActualitzat
Taksim s'ha convertit en territori prohibit. Els manifestants turcs han intentat -sense èxit- accedir a la plaça des de diferents vies. Des del barri de Harbiye, des del de Besiktas, fins i tot des de la cèntrica i comercial avinguda d'Istiklal. A tot arreu s'han trobat la mateixa resposta. Canons d'aigua i gasos lacrimògens per barrar-los el pas al cor de la protesta.

Però més enllà de Taksim i Istanbul, les mobilitzacions, que han pres un caire polític i social, s'estenen a tot el país en contra del govern, tot i que els partidaris d'Erdogan també surten al carrer per donar-li suport

Els opositors volen tornar a ocupar la plaça. Diuen que no tenen por i que seguiran amb les mobilitzacions "fins que el ministre dictador se'n vagi". Des que la policia els va desallotjat, durant la matinada de dissabte a diumenge, Taksim s'ha convertit en territori prohibit.

El pols entre els opositors i el primer ministre s'ha endurit amb el desallotjament. Erdogan havia donat de termini fins aquest diumenge per dissoldre les concentracions, però va incomplir el seu propi anunci i va avançar l'actuació policial. Un cop la plaça va buidar-se de manifestants, Erdogan va tornar a aplegar milers de seguidors en un míting a Istanbul. Era tota una demostració de força i un advertiment a l'oposició. I el cert és que el gran desplegament no s'ha quedat només amb paraules.

La policia hi ha bloquejat tots els accessos i ha respost amb contundència les provocacions dels manifestants, que els llançaven pedres. El govern ha decidit enviar reforços de diferents províncies fins a Instabul i s'ha mobilitzat la gendarmeria, la força de seguretat que depèn del ministeri de l'Interior. No se sap fins quan durarà el bloqueig, però els activistes no semblen disposats a cedir, i això que les autoritats han advertit que qui vulgui accedir a Taksim serà considerat un terrorista.

Molt a prop del parc de Gezi, l'hotel de luxe Divan s'ha convertit en una mena de refugi per als manifestants. Aquí la policia tampoc ha dubtat a l'hora de llançar gasos lacrimògens.

Més càrregues a Ankara

Segons alguns mitjans locals i diversos testimonis que van acompanyats de fotografies a Twitter, les forces de seguretat turques estan afegint una solució de gas pebre a l'aigua a pressió que llencen les seves tanquetes per dispersar les protestes. Es tracta d'un líquid que provoca irritacions cutànies i coïssor.

Mentrestant, a Ankara, la policia actua amb contundència contra els que s'han concentrat a la plaça Kizilay i el parc Kugulu. Sense contemplacions, els antiavalots han impedit la celebració d'un acte en record d'Ethem Sarisülük, un manifestant de 26 anys mort la setmana passada després de passar dues setmanes a la unitat de cures intensives. Durant les darreres hores, s'han practicat decenes de detencions.

Els dos principals sindicats turcs han acordat convocar una vaga general aquest dilluns.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut