Istanbul

La policia turca desatlloja la plaça Taksim i el Parc Gezi sense contemplacions poques hores després de l'ultimàtum d'Erdogan

Les forces de seguretat turques, amb vehicles blindats i canons d'aigua, han buidat en pocs minuts la zona del parc Gezi i de la plaça Taksim, a Istanbul. L'actuació arriba només unes hores després que Erdongan donés un ultimàtum als manifestants.

RedaccióActualitzat
La policia turca ha desallotjat de forma fulminant la plaça Taksim i el parc Gezi d'Istambul, símbol de la revolta contra el govern islamista moderat durant les últimes dues setmanes. Les forces de seguretat turques, amb vehicles blindats, canons d'aigua i gasos lacrimògens, han buidat la zona en pocs minuts, sense contemplacions.

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, havia advertit que desallotjaria per la força les places públiques ocupades pels manifestants com a molt tard diumenge. Centenars de manifestants ocupaven la plaça; molts hi han anat després de sentir l'ultimàtum del president. Erdogan ha llançat aquest avís en un acte de partit celebrat a la capital, Ankara, envoltat de desenes de milers de seguidors.

Sense esperar que acabés el termini, la policia ha entrat, ha fet marxar la gent i ha eliminat qualsevol rastre dels "indignats" turcs. Segons els mitjans de comunicació locals, els operaris de neteja ja han començat a desmuntar, amb ajuda d'excavadores, les tendes de campanya, carpes i casetes que els concentrats havien aixecat.

"La paciència té un límit"

La governació d'Istanbul ha informat en un breu comunicat que, per ara, hi ha 29 persones hospitalitzades, cap d'elles en estat crític.

Hüseyin Celik, portaveu del partit governamental de tendència islamista moderada, ha declarat a la premsa que "la paciència té un límit" i que "si Turquia no fos un país democràtic, això no hauria durat 19 dies". Els manifestants "han d'entendre que malgrat la bona voluntat, el govern té la responsabilitat de dirigir un Estat", ha afegit.

Els manifestants havien anunciat que continuarien amb la resistència malgrat el to més conciliador d'Erdogan de les últimes hores. El primer ministre s'havia compromès a susprendre el projecte del parc de Gezi fins que la justícia es pronunciï. Els "indignats", però, han insistit que les reivindicacions van més enllà i que pensen continuar amb la lluita per la llibertat i el futur de Turquia. Precisament, demà diumenge, hi ha convocada una manifestació massiva a les 3 de la tarda, hora catalana, per recordar a les quatre víctimes que han perdut la vida durant les jornades de protesta.

El balanç, durant les últimes dues setmanes, a més dels quatre morts, és de més de 5.000 ferits. Es tracta de l'onada de mobilitzacions més important en deu anys de poder del govern islamista moderat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut