El membre d'ETA Antonio Troitiño Arranz en una imatge d'arxiu.
El membre d'ETA Antonio Troitiño Arranz en una imatge d'arxiu.
Londres

Londres permet extradir l'etarra Troitiño a Espanya per poder aplicar-li la doctrina Parot

La justícia britànica autoritza l'extradició a Espanya de l'etarra Antonio Troitiño, reclamat per les autoritats espanyoles per allargar-li la condemna en aplicació de la doctrina Parot. Troitiño, que ja havia complert una condemna de 24 anys, el van detenir a Londres fa justament un any.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Superior de Justícia de Londres ha permès aquest divendres l'extradició a Espanya del membre d'ETA Antonio Troitiño Arranz, reclamat per la justícia espanyola per allargar-li la condemna en aplicació de la doctrina Parot. Troitiño, detingut a Londres el juny de 2012, té un llarg historial a ETA com a membre del "comando Madrid". El van condemnar a 24 anys de presó com a responsable d'una vintena d'assassinats als anys 80. L'abril del 2011 va quedar en llibertat.

Ara, el Tribunal Superior autoritza l'extradició de l'etarra un any després de la seva detenció a la capital britànica i després d'haver desestimat un recurs presentat per la defensa. L'advocat de Troitiño estudia la possibilitat de recórrer aquesta decisió. El jutge d'aquest tribunal, John Thomas, va deixar entreveure el mes de març que aquest afer podia arribar al Suprem, màxima instància judicial britànica, per la complexitat del cas, ja que va vinculat a l'anomenada doctrina Parot, fixada el 2006 pel Tribunal Suprem espanyol.

La doctrina Parot estableix que la reducció de condemna per beneficis penitenciaris s'ha d'aplicar sobre cadascuna de les penes i no sobre el màxim de 30 anys que un reclús pot estar a la presó a Espanya. En la pràctica, aquest sistema té l'efecte d'allargar l'estada en un centre penitenciari.

Antonio Troitiño va ser l'autor de diferents accions terroristes entre el 1982 i el 1984. El 1986 va ser el responsable d'un atemptat contra un autobús de la Guàrdia Civil a la plaça República Dominicana de Madrid, on van morir dotze agents i van quedar ferides una cinquantena de persones.
Anar al contingut