Les pluges i les tempestes continuaran a curt termini a Centreeuropa

El temps seguirà complicat al llarg de les pròximes hores a Centreeuropa. Les pluges i les tempestes afectaran tot un seguit de països, amb perill d'inundacions.

Actualitzat
Les condicions meteorològiques continuaran sent adverses al llarg de les pròximes hores al centre d'Europa. El sud d'Alemanya, la República Txeca i Eslovàquia rebran precipitacions importants i caldrà vigilar el nivell dels rius de la regió. Les tempestes també es reforçaran cap a Hongria i Romania. La crescuda del Danubi pot arribar al màxim a principis de setmana en aquests països.

Les baixes pressions s'allarguen des del mar Bàltic fins al sud de França, reforçades per l'aire fred present a les capes altes atmosfèriques. El risc de precipitacions intenses, sovint en forma de tempesta, es mantindrà durant el primer tram de la setmana. Després, l'aire fred tendirà a retirar-se cap als Balcans i l'anticicló s'imposarà al cor d'Europa.

La llista de països amb avisos meteorològics activats és llarga, però destaquem l'àmbit d'influència del Danubi: Alemanya, Eslovàquia, Àustria, Hongria i Romania. Els avisos per pluja i tempesta són de nivell groc o taronja. A banda, a la República Txeca, l'avís per inundacions és de nivell vermell en algunes zones de l'oest.

Recordem que el nivell vermell implica fenòmens excepcionalment intensos i danys probables, amb risc

Màxims de la crescuda a Hongria

A Budapest es preparen per una crescuda del Danubi que pot arribar a prop dels 9 metres. El pic s'espera per dilluns, i es calcula que arribarà als 8,85 metres, un nivell per sobre del rècord del 2006 (8,6 metres). Les autoritats creuen que els dics reforçats resistiran.

A Nagymaros, prop de la capital, els dics s'han trencat dues vegades els últims dos dies. L'aigua s'hi filtra i s'espera el màxim de la crescuda per aquest diumenge.

Diversos dies de pluges torrencials han disparat les inundacions: en alguns indrets, la pluja recollida en pocs dies ha sigut equivalent a la que normalment cau en dos mesos. A banda, els últims mesos també han estat més plujosos del normal i això ha provocat que el terra estigués molt saturat i que els rius ja portessin cabals elevats.

Aquestes inundacions són les més greus en més d'una dècada en aquesta regió. Han causat almenys 17 morts i es calculen danys per milers de milions d'euros. L'episodi podria superar la devastació causada per les inundacions del 2002.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut