Barcelona

Salut preveu reduir en 8.000 els ingressos hospitalaris aquest any, segons el nou projecte de reordenació assistencial

La reorganització amb què treballa Salut preveu millorar el seguiment dels malalts crònics per reduir en un 30% els seus ingressos a l'hospital, reforçar la primària per reduir les visites al metges especialistes, concentrar algunes patologies complexes en grans hospitals o apostar per la cirurgia ambulatòria sense ingrés. El nou model pot suposar una estalvi de 64 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
Catalunya reorganitzarà els serveis i l'atenció assistencial territorial, segons ha anunciat el director del CatSalut, Josep Maria Padroa, que juntament amb el gerent de Planificació, Compra i Avaluació del CatSalut, Àlex Guarga, han presentat el projecte RAT (Reordenacions Territorials Assistencials) per al període 2013-2015. Amb aquest pla d'unificació de serveis i atenció assistencial, Salut preveu reduir en 8.000 els ingressos hospitalaris aquest 2013, un 2% del total.

La reorganització amb què treballa Salut fins al 2015 preveu millorar el seguiment dels malalts crònics per reduir en un 30% els seus ingressos a l'hospital. També preveu reforçar la primària per reduir les visites al metges especialistes i concentrar algunes patologies complexes com la cirurgia oncològica o pediàtrica en grans hospitals de referència. Això vol dir que alguns hospitals de proximitat deixaran de fer alguna activitat que fins ara oferien.

Entre les mesures, també hi ha l'aposta per la Cirurgia Major Ambulatòria, és a dir, amb operacions sense ingrés que permetin al pacient tornar a casa després de passar unes hores en observació. Amb aquesta darrera mesura, Salut preveu reduir 4.000 ingressos hospitalaris aquest any.

La posada en marxa del Pla de Reordenació Assistencial i Territorial pot suposar un estalvi de 64 milions d'euros, un 1% del total de despesa. El director del Servei Català de Salut assegura que l'objectiu és fer el sistema més eficient i evitar duplicitats, però admet que el canvi pot afectar les condicions laborals dels professionals. Tot i això, ha evitat parlar de pèrdua de llocs de treball,

Aquestes mesures afectaran sobretot els malalts crònics, que, tot i que només representen el 5% dels pacients, suposen un gran impacte sobre el sistema sanitari, segons Padroa, perquè gasten 9.000 euros per capita, enfront dels 1.100 de la resta de la població, i suposen 50.000 ingressos hospitalaris, la majoria evitables.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut