La policia llança gasos llacrimògens als manifestants.
La policia llança gasos llacrimògens als manifestants.
Istambul

Primera víctima mortal a Turquia durant les protestes contra el govern

Primera víctima mortal a Turquia durant les protestes contra el govern. Un home que participava diumenge a la nit en una acció a Istanbul va ser envestit per un vehicle al qual els manifestants barraven el pas.

RedaccióActualitzat
Un jove de 19 anys s'ha convertit en la primera víctima mortal de les protestes a Turquia. El noi participava aquest diumenge a la nit en una acció que es feia a la ciutat d'Istanbul i va ser envestit per un vehicle particular, mentre intentava col·locar una barricada per tallar el trànsit, segon ha informat el diari "Evrensel".

L'antic fiscal en cap de l'Estat i actual diputat del Partit Republicà del Poble, a l'oposició, Ilhan Cihaner, ha confirmat la mort i ha assegurat que el funeral es farà aquest dimarts.

Des de divendres al matí, quan van iniciar-se els aldarulls, desenes de milers de turcs s'han enfrontat a la policia a diferents barris d'Istanbul, Ankara, Esmirna i d'altres ciutats del país. El que va començar com una protesta per la demolició d'un parc públic d'Istanbul s'ha convertit en una revolta contra el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan.

Abans que es confirmés aquesta primera mort, la confederació de sindicats del sector públic havia convocat a partir de dimarts una vaga de dos dies per la repressió exercida durant les protestes ciutadanes. Segons una nota que ha difós el sindicat, aquesta repressió demostra la mena de democràcia que aplica el partit del govern, l'AKP. La confederació agrupa 11 sindicats i té al voltant de 240.000 afiliats.

Mentrestant, en el cinquè dia d'enfrontaments a Turquia entre la policia i manifestants, lluny de calmar-se, les protestes han estat més violentes. Els manifestants, la majoria joves i de classe mitjana, protagonitzen la protesta popular, cansats de les mesures islamitzadores del partit conservador i musulmà del govern.

I és què el Partit per la Justícia i el Desenvolupament, que exporta la imatge d'un islam moderat, s'ha radicalitzat fins al punt de prendre mesures que una gran part de la societat turca, i no només els laics, no comparteix. Les últimes, la prohibició de l'alcohol, les reformes proreligioses a l'escola i la repressió contra els homosexuals i contra els escots i la roba atrevida a la televisió.

Durant les últimes hores també hi ha hagut enfrontaments a les ciutats d'Istanbul i Esmirna i la policia ha llençat gasos lacrimògens contra un milers de manifestants que han ocupat el centre d'Ankara, la capital, reclamant la dimissió del primer ministre.

A Istanbul, manifestants amb una excavadora intentaven arribar al despatx del primer ministre, al barri de Besiktas. A diverses ciutats s'han cremat seus del partit d'Erdogan, i, sobretot, a la capital, Ankara, els enfrontaments han acabat amb desenes de ferits i amb més de 700 detinguts. La repressió violenta ha estat denunciada per ONGs i associacions locals.

Fins ara s'ha detingut un miler de persones i també hi ha centenars de ferits. Malgrat tot, el primer ministre ha començat aquest dilluns un viatge oficial al Marroc, assegurant que tot plegat només és obra de grups extremistes i que la situació es normalitzarà ben aviat.

La situació ha fet que la borsa d'Istanbul hagi caigut aquest dilluns més d'un 8% al llarg del matí.

Els serveis secrets investiguen una possible ingerència estrangera.
Anar al contingut