Girona

El príncep i Gallardón defensen que cal respectar "les regles del joc" que marca la Constitució mentre que Puigdemont reclama el dret a decidir

Durant la inauguració a Girona del primer Congrés sobre Seguretat Jurídica i Democràcia, Felip de Borbó ha posat l'accent en "el respecte i la col·laboració mútua" mentre que el ministre ha dit que es pot debatre el contingut de la Constitució, però no "violentar-lo", unes reflexions que han arribat després que l'alcalde de Girona destaqués la "necessitat" de Catalunya "de poder decidir lliurement el seu futur".

RedaccióActualitzat
El príncep d'Astúries i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, han defensat que cal respectar "les regles del joc" que marca la Constitució Espanyola. Ha estat a Girona, durant la inauguració del primer Congrés sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica. Durant els parlaments, Felip de Borbó ha posat l'accent en "el respecte i la col·laboració mútua" mentre que el titular del ministeri ha dit que es pot debatre el contingut de la Constitució, però no "violentar-lo" ni canviar-lo "unilateralment", unes reflexions que han arribat després que l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, aprofités l'acte per destacar la "necessitat" de Catalunya "de poder decidir lliurement el seu futur".

Felip de Borbó ha explicat que la seguretat jurídica neix d'una voluntat d'estabilitat i de respecte "a les regles del joc" ja que és tant causa com conseqüència del desenvolupament sociopolític i del sistema democràtic. Una seguretat que té dos destinataris: els ciutadans de cada Estat que demanen i necessiten certesa per emprendre i prendre decisions; i els inversors, multinacionals i comunitat internacional, que avaluen minuciosament la seguretat jurídica per saber "el grau de confiança que els ofereix cada país". Per tant, segons el príncep, la seguretat jurídica "promou el creixement econòmic" i és necessària perquè "el ciutadà pugui progressar en un marc socialment just".

El príncep d'Astúries i de Girona, que ha inaugurat el congrés, ha encetat el seu discurs amb unes paraules en català agraint la rebuda a la ciutat, on ha dit que se sent com a casa. Ha destacat el motiu d'aquest primer congrés biennal de seguretat jurídica, fruit del conveni de col·laboració que van firmar l'any 2010 el Consell del Poder Judicial i la Universitat de Girona. El congrés té com a objectiu autoavaluar la seguretat jurídica a banda i banda de l'Atlàntic i poder establir unes bases per evitar que es debiliti aquest sistema. Seran tres dies de reunió de tres-cents juristes, i hi participaran expresidents com José Luis Rodríguez Zapatero o Luiz Inácio Lula da Silva.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut