Madrid

Blesa abandona la presó de Soto del Real després de pagar els 2,5 milions de fiança

L'expresident de Caja Madrid ha abandonat la presó de Soto del Real després d'aconseguir reunir els 2 milions i mig d'euros de fiança que li havia imposat el jutge per poder eludir la presó per la seva responsabilitat en la compra del City National Bank de Florida l'any 2008, una operació per la qual l'entitat podia haver perdut 500 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa ha abandonat aquest divendres a la tarda la presó de Soto del Real, on ha passat la nit, després d'aconseguir reunir els 2 milions i mig d'euros de fiança que li havia imposat el jutge per poder eludir la presó per la seva responsabilitat en la compra del City National Bank de Florida l'any 2008, una operació per la qual l'entitat podia haver perdut 500 milions d'euros.

Els advocats de Blesa l'han recollit a un quart de set de la tarda al centre penitenciari poc després de fer efectiva la fiança milionària, aconseguida en menys de 24 hores i gràcies a l'entorn de l'exbanquer, que es va mobilitzar immediatament després de saber la decisió del jutge. Amb posat seriós i vestit informal, Blesa ha ocupat la part del darrere del vehicle i ha abandonat el recinte sense fer declaracions als nombrosos mitjans que esperaven a les portes de la presó.

El magistrat, en el marc d'una altra causa en què també està implicat Blesa, la concessió d'un crèdit fallit de 26,6 milions d'euros al Grup Marsans de Gerardo Díaz Ferran, també ha ordenat que se li retiri el passaport.

L'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo s'ha felicitat en una entrevista a Ràdio Euskadi per aquest empresonament, tot i que ha criticat que en aquests casos es fixin fiances que permetin eludir la presó.

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, ha assegurat que la compra del banc a Florida és només una de les irregularitats que s'acabaran destapant a Caja Madrid.

Poder i expansió
 
Blesa, andalús de Jaén i de 65 anys, va ser durant dotze anys president de Caja Madrid, home totpoderós, amic, company d'estudis i veí de José María Aznar i un dels banquers sempre convidats a La Moncloa. Va arribar a Caja Madrid el 1996 emparat per l'aleshores president del govern, però també amb el suport de Comissions Obreres, present al consell de l'entitat.
 
Només arribar a la caixa madrilenya, Blesa es va multiplicar el sou per 18 respecte al seu antecessor, i Caja Madrid es va embalar en una carrera per augmentar el poder comprant participacions de Telefónica, Iberia, Acciona o Endesa.
 
El 1997, Blesa va voler posar cara i ulls al seu poder comprant un dels símbols de Madrid, una de les Torres Kio. Li va costar 16.000 milions de les antigues pessetes i va col·locar el seu despatx en l'últim pis amb una vista privilegiada de la ciutat.
 
Les aspiracions expansionistes de Blesa van arribar fins al punt de suggerir una fusió amb La Caixa.
 
El 2007 es va saber que Blesa cobrava 12,5 milions d'euros. El Banc d'Espanya en va demanar informació, però no va actuar contra aquests sous.
 
Un retir que es complica
 
El cas pel qual ha acabat a la presó va tenir lloc el 2008, amb la compra del City National Bank de Florida. El jutge diu que va fer una operació aberrant pagant, segons el jutge, el doble del valor real de l'entitat, i que va ser la causa del que denomina la tempesta perfecta, l'origen de la crisi de Caja Madrid.
 
El 2010, Rodrigo Rato va substituir Blesa, que deixava l'entitat ja amb fortes pèrdues. En un intent fallit de reflotar Caja Madrid, es va fer una fusió amb sis caixes més que va donar origen a Bankia, finalment, salvada amb 23.000 milions d'euros del rescat europeu.
 
Paral·lelament, Blesa disfruta del seu retir després de cobrar una liquidació milionària i té plans per casar-se al juny. Però el seu passat i la Justícia li estan passant factura.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut