Jorge Rafael Videla, president de l'Argentina entre el 1976 i el 1981
A Jorge Videla l'acusen d'impulsar el pla de les dictadures sud-americanes contra la dissidència. (Foto: Reuters)
Buenos Aires

L'exdictador argentí Jorge Videla al·lega crisi de memòria per negar-se a declarar sobre el Pla Còndor

L'exdictador argentí Jorge Rafael Videla es nega a declarar al judici pel Pla Còndor. Videla ha dit davant del tribunal que es tracta de fets ja jutjats i que, a més, té crisi de memòria. L'expresident argentí entre el 1976 i el 1981, condemnat ja per altres delictes, l'acusen de formar part de l'anomenada Operació Còndor, l'estructura organitzada per les dictadures llatinoamericanes dels anys 70 i 80 per combatre els seus opositors.

RedaccióActualitzat
Jorge Rafael Videla s'ha negat a respondre les preguntes de la fiscalia durant el judici pel Pla Còndor, l'operació coordinada de les dictadures sud-americanes per esclafar la dissidència interna, especialment les forces d'esquerra. L'exdictador argentí al·lega que els fets ja han estat jutjats i, a més, que els últims dies ha tingut una "crisi de memòria" i una altra d'"estabilitat vertical" .

Tot i negar-se a declarar, l'expresident de l'Argentina entre el 1976 i el 1981 ha llegit un comunicat en què assumeix "íntegrament" la responsabilitat pels delictes comesos pels seus subordinats durant el que ell anomena "guerra antiterrorista". Videla s'ha definit com un pres polític i ha dit davant el tribunal que el jutja a Buenos Aires que "no té sentit fer una defensa en una justícia buida de dret".

L'exdictador, de 87 anys, ja l'han condemnat a diverses cadenes perpètues per crims contra la humanitat durant els cinc anys del seu mandat. Actualment està empresonat al penal de Marcos Paz, a prop de la capital argentina.

L'any passat, la justícia argentina va condemnar Videla a 50 anys de presó pel robatori de nadons, en el context d'un pla sistemàtic dut a terme durant la dictadura militar.

Anar al contingut