Madrid

Brussel·les insta Espanya a crear un "contracte únic obert" contra l'atur

Mentre el comissari europeu d'Ocupació, László Andor, proposava implementar un "contracte únic obert", Rajoy, en roda de premsa amb el primer ministre de Portugal, responia que no té intenció de canviar la reforma laboral "ni en una ni en altra direcció" i s'ha mostrat "molt satisfet" amb la seva evolució i els seus resultats.

RedaccióActualitzat
El comissari europeu d'Ocupació, László Andor, ha afirmat que la reforma laboral posada en marxa a Espanya ha tingut prou rellevància i que, per tant, "no hi ha una necessitat urgent" d'aprofundir en la flexibilització del mercat de treball, tot i que ha afirmat que es podria anar més enllà en matèria de contractació, amb la creació d'un "contracte únic obert".

Durant la inauguració d'una jornada organitzada pel Consell de la Joventut d'Espanya sobre la garantia juvenil amb el director general de Treball Autònom del Ministeri d'Ocupació, Miguel Ángel García, Andor ha assenyalat que, donada la segmentació que encara hi ha en el mercat de treball espanyol entre contractes indefinits "molt protegits" i altres de "precaris" de caràcter temporal, "potser és una possibilitat que hi pugui haver aquest contracte a Espanya". Es tracta, ha dit, d'una "recomanació" de la Comissió Europea, si bé Espanya també forma part de l'ideari de la patronal, per a la qual Andor també ha recomanat una baixada de cotitzacions.

Per la seva banda, el Ministeri d'Ocupació només s'ha referit a la necessitat d'emprendre una "simplificació administrativa" de les diferents modalitats de contracte per facilitar als empresaris la contractació. En aquest punt, el comissari europeu d'Ocupació també ha dit que cal "treballar amb els agents socials per millorar la qualitat dels llocs de treball" i ha recordat que una fórmula d'èxit en altres països europeus està sent el desenvolupament de la formació dual, en què es compatibilitza aprenentatge i ocupació en les empreses.

A més, davant l'alta taxa d'atur juvenil a Espanya (57%), que, segons ha dit, té un cost per a l'Estat de 16.000 milions d'euros anuals, Andor ha animat a posar en pràctica com més aviat millor la 'Garantia Juvenil', per a la qual els estats europeus, i també Espanya, a través de l'Estratègia d'Emprenedoria i Ocupació Jove, s'han compromès a oferir als joves que acaben els estudis una feina o formació en els quatre mesos posteriors.

Sobre el finançament d'aquest compromís, ha recordat que la UE disposarà de 6.000 milions d'euros a partir del 2014 per desenvolupar aquesta 'Garantia Juvenil', dels quals 920 correspondran a Espanya, però ha assenyalat que "la UE no pot finançar sola" aquesta iniciativa, per això ha cridat el govern a "prioritzar" en els pressupostos la formació i l'impuls de l'ocupació jove. Aquestes partides, ha dit, "s'han de veure com una inversió i no com una despesa, perquè tindran un retorn econòmic positiu", al qual ha afegit, a més, que algunes mesures com el reforç dels serveis públics d'ocupació o les aliances que es puguin crear amb les escoles "no requereixen pressupostos molt grans".

Així mateix, ha assenyalat que "les inversions en educació s'haurien d'enfortir". Finalment, ha assenyalat que la mobilitat dels joves a altres països de la UE a la recerca d'una ocupació "també és part de la solució". Així, tot i que s'ha mostrat conscient del "recel" que això desperta, ha apostat per "millorar les eines que ajuden els joves a trobar feina en altres països".


Rajoy no canviarà la seva reforma laboral "ni en una ni en altra direcció"

Mentre el comissari europeu d'Ocupació, László Andor, proposava implementar un "contracte únic obert", Rajoy, en roda de premsa amb el primer ministre de Portugal, responia que no té intenció de canviar la reforma laboral "ni en una ni en altra direcció" i s'ha mostrat "molt satisfet" amb la seva evolució i els seus resultats.

Les paraules del president del govern espanyol s'han sentit també després que el setmanari alemany "Der Spiegel" ha informat que Berlín considera que els seus socis han d'emprendre més ajustos i, en el cas d'Espanya, més reformes en el seu mercat laboral.

Rajoy ha assegurat que la reforma laboral espanyola és molt positiva, ja que ha permès guanyar competitivitat i flexibilitat. "No tenim intenció de canviar-la ni en una ni en altra direcció".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut