Barcelona

El CNI ha ordenat l'expulsió del director de l'Espai Catalano-Marroquí, Noureddine Ziani, via Llei d'Estrangeria

El Centre Nacional d'Intel·ligència ha ordenat l'expulsió del director de l'Espai Catalano-Marroquí, Noureddine Ziani, a qui acusen d'"atemptar contra l'ordre públic" i la "seguretat nacional". La Fundació Nous Catalans i la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya creuen que l'ordre d'expulsió de Ziani és una maniobra del CNI per fer por a la immigració que s'implica en el procés sobiranista de Catalunya.

RedaccióActualitzat
El Centre Nacional d'Intel·ligència ha ordenat l'expulsió del director de l'Espai Catalano-Marroquí, Noureddine Ziani, a qui acusen d'"atemptar contra l'ordre públic" i la "seguretat nacional".

Ziani és, segons el diari "El País", un dirigent "amb el qual Convergència Democràtica de Catalunya comptava per atreure cap a l'independentisme les nombroses comunitats islàmiques de Catalunya".

L'advocada de Ziani ha presentat dues vegades al·legacions perquè aportin proves d'aquestes acusacions ja que els conceptes són molt genèrics, però no les han obtingut. També se l'acusa d'espionatge, però segons l'advocada no concreta ni per quin país treballaria.

La fundació on treballa Ziani és pròxima a Convergència Democràtica de Catalunya. Tant CiU com ERC acusen el CNI de demanar l'expulsió de Ziani per motius polítics.

Segons el dirigent de Convergència Josep Rull, "que darrere del CNI hi pugui haver intencionalitat política no ens sorprèn ni ens sorprendria gens. Si és així, com ha passat amb altres aspectes, evidentment el que es mereix és un rebuig rotund i categòric no d'un partit polític sinó de la societat catalana." En referència al procès cap a la sobirania de Catalunya, Rull ha afegit que "si creuen que aquest procès el poden diluir o el poden aturar des de la por i des de l'amenaça, jo crec que s'equivoquen molt".

Per la seva banda, el diputat d'ERC al Congrés Alfred Bosch considera que aquesta acció dels serveis secrets espanyols s'emmarca en la guerra bruta de l'estat contra Catalunya i ha assegurat que "jo li diria a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que compleixi la llei tal com està manat i que no utilitzi el CNI com un escamot brut i potiner contra la gent que té unes determinades idees o contra la gent que defensa la llibertat del seu país. Perquè acabaran perjudicant el propi aparell de l'Estat".

I la Fundació Nous Catalans i la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya creuen que l'ordre d'expulsió de Ziani és una maniobra del CNI per fer por a la immigració que s'implica en el procés sobiranista de Catalunya. En un comunicat, aquestes entitats neguen qualsevol relació de Ziani amb el radicalisme islamista i es mostren sorpresos per l'ordre d'expulsió quan no s'aplica a dirigents radicals contrastats. També expliquen que va ser detingut divendres, 3 de maig, i que després de preguntar-li sobre la seva relació amb associacions que defensen la independència de Catalunya, el van deixar en llibertat. El comunicat també demana a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que anul·li l'ordre contra Ziani.

El procés d'expulsió s'ha fet via Llei d'Estrangeria, cosa que pot suposar l'expulsió els pròxims dies de Ziani. En cas que la resposta sigui l'expulsió, i segons l'advocada sempre és així, demanaran una mesura cuatelaríssima perquè no se l'expulsi fins que s'obri un procés judicial i hi hagi una sentència ferma.

A Ziani, el director del CNI, el general Félix Sanz-Roldán, li va posar una denúncia, segons consta en l'ordre d'expulsió, pels motius citats i és, a més, "un col·laborador molt rellevant d'un servei d'intel·ligència estranger des de l'any 2000", afirma Sanz-Roldán, segons el diari en una clara al·lusió a la Direcció General d'Estudis i Documentació (DGED) del Marroc.

L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa podria presentar aquest dilluns una pregunta-denúncia a la Comissió Europea contra l'expulsió de Ziani.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut