Els canals i les cases d'Empuriabrava.
Els canals i les cases d'Empuriabrava.
Barcelona

Més de 4.600 edificacions es podran legalitzar a Catalunya amb la nova llei de costes

Un total de 206 concessions en zones de domini públic del litoral català podran prorrogar-se fins a l'any 2063, i no fins al 2018, com havien de fer-ho amb l'anterior normativa.

RedaccióActualitzat
La reforma de la llei de costes, aprovada al Congrés, obre la porta a poder legalitzar a Catalunya més de 4.600 edificacions que fins ara no tenien concessió, sobretot a les comarques de Girona. D'aquestes, només 430 són legals, és a dir que tenen una concessió per part de l'administració. En qualsevol cas, que algunes concessions, la majoria vivendes, no tinguin una concessió autoritzada no vol dir que s'hagin d'enderrocar o que siguin il·legals, segons ha explicat la cap de la demarcació de costes de Barcelona, Maria Toledano. I és que es pot haver retardat per complicacions de la llei o per problemes burocràtics, però "això no vol dir que no siguin susceptibles de tenir-la".

Per la seva banda, el subdelegat del govern espanyol a Barcelona, Emilio Ablanedo, ha manifestat que un total de 206 concessions en zones de domini públic del litoral català podran prorrogar-se fins a l'any 2063 -i no fins al 2018-, amb la nova llei. L'anterior normativa, de l'any 1988, establia un màxim de 30 anys per a les concessions. Això implicava que els 206 habitatges i indústries -o la part d'elles sotmeses a domini públic- havien d'estar enderrocats el 2018, mentre que ara, amb la nova llei, s'estableix un termini màxim de 75 anys per a les concessions, malgrat que les renovacions no seran automàtiques i hauran de justificar-se per a cada cas.

La nova llei de costes exclou 12 nuclis urbans, entre ells Platja d'Aro i Empuriabrava, que no es consideraran de domini públic perquè ja estaven construïts abans del 1988 i "no tenen interès mediambiental". Respecte a Empuriabrava, es refereix a un petit nucli d'habitatges i no a la marina, que sí que estarà sotmesa a la llei de costes.

El subdelegat del govern a Barcelona ha destacat que "on abans era il·legal construir-hi, seguirà sent-ho". Ara bé, el nou text redueix la franja de protecció de la costa dels 100 metres actuals fins als 20, allarga fins a 75 anys les concessions d'habitatges que estan en domini públic o preveu que les concessions per als xiringuitos de platja s'ampliïn d'1 a 4 anys.

Actualment hi ha 5.129 ocupacions en domini públic terrestre, de les quals 2.000 són habitatges.
Anar al contingut