Lisboa

Portugal anuncia noves retallades que afectaran els funcionaris, les pensions i la seguretat social

El primer ministre de Portugal ha anunciat noves mesures d'austeritat que afectaran principalment el sistema de pensions, l'edat de jubilació, les hores setmanals de treball a l'Administració i 30.000 funcionaris, que es quedaran sense feina. Amb les noves retallades, Pedro Passos Coelho espera poder estalviar 4.800 milions d'euros d'aquí al 2015.

RedaccióActualitzat
Portugal ha anunciat noves mesures d'austeritat que inclouen: prescindir de 30.000 funcionaris, retallar el sistema de pensions, endarrerir un any la jubilació i ampliar, de 35 a 40, les hores setmanals a l'Administració.

El primer ministre conservador, Pedro Passos Coelho, ha explicat les retallades pressupostàries en un discurs al país. El dirigent ha xifrat l'estalvi en 4.800 milions d'euros, que espera aconseguir fins al 2015 per fer l'Estat sostenible i complir amb els compromisos del rescat financer.

El líder conservador ha subratllat que el seu pla està obert al "diàleg" amb l'oposició, els empresaris i els sindicats, però també ha advertit que, si Portugal no aconsegueix baixar en aquesta quantitat els pressupostos estatals, el país tornarà a veure's "a la vora de la fallida" i en perill d'abandonar la zona euro.

Passos Coelho ha recordat que Portugal encara té un dèficit excessivament elevat, del 6,6 per cent, i no ha resolt el problema de l'endeutament públic, que supera el 120 per cent del PIB. En aquest sentit ha considerat l'estalvi de la despesa pública "crucial" perquè el país superi la crisi econòmica, torni als mercats i generi creixement i ocupació.

El primer ministre ha admès la duresa dels esforços que han de fer els ciutadans i s'ha adreçat a aquells que es pregunten si "valen la pena" dient-los que "fallar ara seria desaprofitar aquests sacrificis".
Segons Passos Coelho, el seu pla de sanejament de l'Estat es limita a reduir la despesa pública i no a recaptar més impostos, perquè això perjudicaria la recuperació econòmica del país. D'aquesta manera pretén "tornar l'Estat més eficaç i sostenible" amb reduccions de despeses als ministeris, en el personal administratiu i en el cost de la Seguretat Social. L'ampliació de l'horari laboral dels funcionaris, de 35 a 40 hores setmanals, equipararà aquest sector a l'empresa privada i generarà grans estalvis en personal i pagaments d'hores extraordinàries, ha subratllat.

El sistema de pensions patirà diverses reformes, algunes de les quals només han estat anunciades, com l'aplicació d'un càrrega fiscal especial als pensionistes, que té per objectiu fer-lo menys costós. A més, l'edat general de jubilació amb tots els drets retributius s'endarrerirà als 66 anys, tot i que es manté legalment en 65 anys amb una penalització en les prestacions. Als membres de les forces armades i als dels cossos de seguretat de l'Estat no se'ls permetrà la retirada abans dels 58 anys.

En l'Administració, es reduiran estructures i despeses corrents, es crearan nous sistemes de qualificació, contractació i suplements salarials i es prescindirà de 30.000, del prop de mig milió d'empleats públics que té Portugal. La població és de 10,5 milions d'habitants.

El discurs de Passos Coelho ha revelat de forma parcial les retallades ja anunciades diverses vegades el passat mes d'abril i que es refereixen tant a una reforma estructural de l'Estat com a les mesures necessàries per compensar les iniciatives que van ser anul·lades fa quatre setmanes per un sentència del Tribunal Constitucional
.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut