Madrid

Falciani diu que va destapar la identitat de milers d'evasors a Suïssa perquè li semblava un escàndol

L'informàtic vol evitar que l'Audiència Nacional l'extradeixi al país helvètic, on va robar les dades bancàries de l'entitat on treballava de milers de clients que evadien impostos en aquest país i altres paradisos fiscals.

RedaccióActualitzat
L'informàtic suís Hervé Falciani, l'extreballador de la central del banc HSBC a Suïssa que va robar les dades bancàries de milers de clients que evadien impostos en aquest país i altres paradisos fiscals, ha comparegut a l'Audiència Nacional en la vista d'extradició reclamada pel govern del país helvètic. Vestit de camuflatge, amb perruca, ulleres i una barba incipient, Falciani ha explicat que va destapar la identitat de milers d'evasors a Suïssa perquè li semblava un escàndol. A més, ha negat haver rebut remuneracions per les dades fiscals evadides.

Durant la vista a l'Audiència Nacional, el fiscal francès que va intervenir en el cas quan una comissió rogatòria a França va requisar l'ordinador de Falciani ha declarat per la defensa. El fiscal ha corroborat la versió de l'acusat i ha explicat que durant el procés a França la policia va poder analitzar amb més agilitat el disc dur gràcies al suport que van rebre del mateix Falciani.

La justícia suïssa reclama Falciani per haver revelat les dades de més de 130.000 presumptes defraudadors fiscals i haver violat, així, el secret bancari.

Col·laboració amb la policia

A Falciani el van detenir el juliol passat a Barcelona, però la seva col·laboració amb la justícia espanyola a l'hora de trobar defraudadors li podria valdre la llibertat. De fet, aquesta col·laboració ha provocat sovint l'hostilitat de les autoritats suïsses quan se'ls han demanat dades sobre altres defraudadors, sobretot al voltant de la trama Gürtel de suposat finançament irregular del PP.

De la llista de Falciani n'hauria sortit la informació que va permetre descobrir que Luis Bárcenas, l'extresorer del PP, tenia comptes milionaris a Suïssa. A la llista de suposats evasors d'impostos hi figuren 659 espanyols, entre els quals la família d'Emilio Botín, president del Banc Santander.

La fiscalia s'oposa a l'extradició

La fiscal de l'Audiència Nacional Dolores Delgado, precisament, s'ha oposat a entregar Falciani a Suïssa per la seva col·laboració en la investigació dels delictes de blanqueig de diners i fiinançament del terrorisme. Mesos després de ser detingut a Barcelona, la fiscalia ja va dir que estava a favor de la seva posada en llibertat i va fer un informe favorable per deixar-lo en llibertat el passat 17 de desembre, tot i que amb limitacions. Ara bé, durant aquest temps, Falciani no ha pogut sortir d'Espanya, va haver d'entregar el seu passaport i ha de comparèixer cada tres dies a la comissaria més propera al seu domicili.

El tribunal que ha de decidir ara sobre si l'extradeix a Suïssa va demanar al jutge del "cas Gürtel" dades sobre la seva possible col·laboració en els comptes milionaris trobats a l'estranger.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut