Caracas

Maduro guanya les primeres eleccions presidencials a Veneçuela sense Chávez amb només el 50,66% dels vots

Nicolás Maduro ha vençut en les primeres eleccions presidencials a Veneçuela sense Hugo Chávez amb el 50,66% dels vots. El candidat opositor, Henrique Capriles, hauria quedat a només un punt i mig.

RedaccióActualitzat
Els veneçolans ja han triat el seu nou president en els comicis convocats després de la mort, el 5 de març, d'Hugo Chávez. Nicolás Maduro ha estat l'elegit, però per un marge estretíssim, de poc més d'un punt i mig de diferència. El Consell Nacional Electoral de Veneçuela, l'òrgan encarregat d'informar dels resultats, n'ha difós les dades poc abans de les 6 del matí. Les ha qualificat d'irreversibles, i, per tant, no espera que la majoria pugui canviar . Poc després, els seguidors chavistes ja ho celebraven als carrers de Caracas i a les portes del palau de Miraflores.

Segons aquestes xifres, i amb més del 99% dels vots escrutats, el chavista Nicolás Maduro ha obtingut un 50,66% dels vots, contra el 49, 07% de l'opositor, Henrique Capriles. És a dir que Maduro només ha obtingut 234.935 vots més que el candidat de l'oposició, 7.505.338 vots respecte als 7.270.403 de Capriles, en uns comicis que han tingut una participació del 78,71% dels 18,9 milions de veneçolans convocats a les urnes.

Maduro diu que han estat unes eleccions netes i ha qualificat la victòria de "justa i legal"

Un cop sabuts els resultats, Nicolás Maduro ja ha sortit a celebrar-ho al palau de Miraflores. El successor d'Hugo Chávez ha intentat esvair qualsevol dubte sobre manipulació electoral. Ha asegurat que han estat unes eleccions netes i ha qualificat la seva victòria de "justa, legal, constitucional i popular". També ha assegurat que vol començar a treballar de seguida "pel poble i des del poble".

Maduro ha explicat que ha parlat per telèfon amb Capriles sobre els resultats dels comicis i s'ha mostrat favorable a fer una auditoria. Després de confirmar que va rebre una trucada del líder opositor, Maduro ha dit que li va proposar un pacte previ a l'anunci dels resultats oficials, que Capriles va rebutjar.

En qualsevol cas, Maduro ha demanat a l'oposicio que sàpiga administrar el resultat d'aquest procés "amb humilitat". "Els faig aquesta crida, amb l'esperit del meu comandant i pare, Hugo Chávez: per favor,
sàpiguen administrar el resultat d'aquest procés amb humilitat, sense prepotència, sense reptar tot Veneçuela, sense violència."

Per la seva banda, Capriles ha dit que no pacta amb la il·legitimitat i ha assegurat que en els comicis hi ha hagut més de 3.200 incidències. En aquest sentit, no ha reconegut la victòria de Maduro fins que "no es comptabilitzin els vots dels veneçolans un per un".

Les forces armades s'erigeixen com a "garants de respectar el resultat i fer-lo respectar"

Poc després de fer-se públics aquests resultats, el ministre de Defensa de Veneçuela, Diego Molero, ha assegurat que les Forces Armades "no només complim la Constitució, sinó que som garants de respectar aquest resultat i fer-lo respectar".

Encreuament d'acusacions

L'ajustadíssim resultat ha evidenciat, més que mai, la divisió del país en aquesta jornada electoral, la primera des del 1999 sense Chávez com a candidat. En les últimes hores, mentre encara no se sabien els resultats, s'han reproduït els creuaments d'acusacions entre oficialisme i oposició. Mentre que els chavistes havien denunciat plans per desestabilitzar i fins i tot assassinar Maduro, l'oposició ho ha atribuït a un intent del govern de "distreure" l'atenció.

El govern, a més, també ha denunciat que ha estat piratejat el compte de Twitter del candidat Maduro. Des de la mateixa xarxa social, l'opositor Capriles ha dit que hi havia la intenció de canviar la voluntat expressada pel poble.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut