Palma

Anticorrupció recorre la imputació de la infanta Cristina i nega haver rebut pressions

El fiscal anticorrupció de les Balears, Pedro Horrach, nega haver rebut pressions i assegura que es tracta de discrepàncies jurídiques amb el jutge del "cas Nóos". Aquest recurs podria ajornar uns mesos la declaració de Cristina.

RedaccióActualitzat
El fiscal anticorrupció de les Balears, Pedro Horrach, ha recorregut la imputació de la infanta Cristina en el "cas Nóos". En el recurs d'apel·lació que ha presentat aquest divendres demana també que se suspengui la declaració de la infanta, prevista inicialment per al dia 27 d'abril a les deu del matí. Horrach nega haver rebut pressions i assegura que es tracta de discrepàncies jurídiques amb el jutge José Castro, que instrueix el cas.

Anticorrupció, en un gest poc habitual, manté que no hi ha prou indicis criminals, només meres sospites, per atribuir-li una cooperació necessària en la malversació de fons públics a través de l'institut Nóos. Segons Castro, la infanta hauria consentit que el seu parentiu amb el rei fos utilitzat pel seu marit i l'exsoci d'aquest Diego Torres en les activitats de Nóos.

El jutge Castro podria tirar pel dret i fer declarar la filla petita del rei però, tal com ja havia deixat entreveure, ha decidit ajornar la declaració a l'espera de la decisió de l'Audiència Provincial, que podria trigar setmanes a resoldre el recurs d'Anticorrupció. La declaració es podria ajornar fins al maig o al juny.

A banda d'aquest retard, després la defensa de la infanta pot demanar més temps per estudiar l'immens sumari del cas. Aquesta defensa l'assumirà l'advocat i expolític i "pare" de la Constitució Miquel Roca i el reconegut penalista Jesús Maria Silva. El primer ha confirmat que assumeixen el cas i ha explicat que "lògicament" ja ha parlat amb la seva clienta.

Reaccions enfrontades

La reacció de la Casa del Rei davant la imputació de la infanta, que va ser mostrar la seva sorpresa, ha enfrontat PP i PSOE, que tradicionalment mantenien el mateix discurs sobre la corona.

El ministre d'Afers Estrangers va admetre que tot plegat afecta la marca Espanya, mentre que el president del govern espanyol es va limitar a demanar la presumpció d'innocència i a descartar cap mesura, com ara reformar els drets de successió, fer més transparent la Casa del Rei o regular l'abdicació del rei.

El PSOE, per la seva banda, demana a les institucions neutralitat respecte a les actuacions judicials.

En un acte judicial a Barcelona, el príncep d'Astúries va evitar parlar, explícitament, del cas. Felip de Borbó va expressar la seva confiança en els jutges. Els va demanar prudència i fortalesa i va demanar una justícia accessible.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut