Roma

Napolitano vol formar una mena de govern de concertació que abordi els temes essencials per al país

Finalment, el president de la República Italiana ha comparegut davant dels mitjans per descartar que tingui intenció de dimitir i per explicar que ha encarregat l'elaboració d'un llistat dels "temes essencials" que Itàlia ha d'afrontar d'acord amb els compromisos amb la UE.

RedaccióActualitzat
El president de la República Italiana, Giorgio Napolitano, ha comparegut davant dels mitjans al Palau del Quirinal de Roma per explicar què pensa fer per treure Itàlia del bloqueig. Primer de tot, ha descartat que tingui intenció de dimitir. Segon, ha apel·lat a les principals forces parlamentàries del país a arribar a un acord sobre la base d'unes reformes concretes. La manera és potser el més complicat d'explicar, ara per ara. El cap d'estat italià està pensant a formar una mena de govern de concertació que abordi els temes essencials per al país.

Amb la mirada posada en aquest objectiu, Napolitano ha encarregat a "dos grups restringits de personalitats" l'elaboració d'una llista de propostes sobre els "temes essencials" que Itàlia ha d'afrontar, d'acord amb els compromisos contrets amb la Unió Europea (UE). Les persones que integren aquests dos grups són de diferent color polític i les propostes que formulin hauran de ser "compartides" per les forces parlamentàries amb la finalitat que sentin les bases de la formació d'un nou govern.

El president ha dit que els temes han de ser "de caràcter institucional, econòmic i social, i de base europea", un material, segons Napolitano, que podrà ser de molta utilitat "per a la tasca del pròxim president de la República".

Napolitano no amaga les dificultats

Tot i que la solució no és fàcil, Napolitano s'ha mostrat confiat en la "possibilitat que s'arribi a una superació responsable del moment crucial que Itàlia travessa". Amb aquestes paraules, el cap d'estat italià deixa veure que la solució passa per formar una mena de govern de concertació que abordi els temes prioritaris i essencials per deixar enrere aquests moments complicats. "No amago al país les dificultat que trobo", ha dit Napolitano. Malgrat aquests obstacles, el mandatari ha insistit en la seva intenció d'esgotar el seu mandat fins al maig. D'aquesta manera, ha descartat dimitir per accelerar l'elecció d'un successor que pugui dissoldre el Parlament i convocar noves eleccions.

Després d'un mes des de les eleccions, Giorgio Napolitano ha volgut "subratllar l'exigència" que la formació d'un nou executiu es faci "en un termini que no es prolongui".

I, finalment, un missatge a l'opinió internacional; de moment, per despatxar els temes més urgents, Napolitano ha recordat que segueix operatiu l'executiu tecnòcrata de Mario Monti.

Aquest anunci arriba després de la segona ronda de consultes que el president italià ha tingut amb les principals forces parlamentàries i després que el líder del centreesquerra, Pier Luigi Bersani, que té majoria absoluta a la cambra baixa, però no al Senat, no aconseguís els suports necessaris per a la creació d'un nou govern.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut