Roma

El papa Francesc afirma en la missa inaugural que el seu poder és "servir els pobres"

El pontífex ha estat aplaudit durant la missa inaugural quan ha dit que el seu veritable poder ha de ser "acollir amb afecte i tendresa tota la humanitat, especialment els més pobres". El papa ha rebut el pal·li i l'anell del Pescador, símbols del seu pontificat.

RedaccióActualitzat
El papa Francesc ha llançat un missatge d'humilitat davant les delegacions els líders mundials i milers de fidels en la missa inaugural del pontificat, quan ha afirmat que "el veritable poder del papa és el servei als altres". Ho ha dit en un acte multitudinari a la plaça de Sant Pere del Vaticà que ha començat a les 9.45 després d'un nou bany de masses, com el que va rebre a l'àngelus de diumenge.

Durant la seva homilia, Francesc ha estat aplaudit per l'audiència quan ha reconegut que ser papa "comporta també un poder", però que aquest ha de ser "acollir amb afecte i tendresa tota la humanitat, especialment els més pobres, els més dèbils, els més petits, el famolenc, l'assedegat, el foraster, el malalt i l'empresonat".

El papa ha fet una crida a "obrir una escletxa de llum enmig de tants núvols" i a fer-ho "amb esperança, contra tota desesperança", i finalment ha tornat a demanar a tots els fidels que resin per ell. "Pregueu per mi", ha implorat abans d'acabar.

El cardenal protodiaca, Jean-Louis Tauran, ha imposat el pal·li sobre les espatlles del pontífex, el mateix que va utilitzar el seu antecessor, Benet XVI, i que està fet de llana i té creus vermelles. Tot seguit, i després d'una oració, el cardenal Angelo Sodano li ha col·locat l'anell del Pescador, fet de plata daurada i que té la imatge de sant Pere amb les claus, un anell que havia ofert al pontífex el cardenal Giovanni Battista Re.

No és la primera vegada que l'anell del Pescador és d'argent, una decisió que es pot interpretar com una nova mostra de l'estil més auster del successor de Benet XVI. Sobre l'anell hi ha representat Sant Pere amb les claus. Cal recordar que el pal·li (l'estola papal, blanca amb creus de seda, que es posa sobre les espatlles i el pit) i l'anell del Pescador són els símbols del pontificat.

Abans de la missa, el pontífex ha arribat a la plaça de Sant Pere dalt del papamòbil descobert i ha recorregut la plaça per saludar els fidels abans de la missa solemne d'inici del seu pontificat, que s'ha fet en llatí i grec, i l'homilia, en italià. El recorregut ha començat a les 8.45 del matí i ha durat mitja hora.

Delegacions de 130 països

La cerimònia d'entronització del primer papa jesuïta ha comptat amb l'assistència de milers de fidels i delegacions oficials de 130 països. Entre aquestes hi ha la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el president espanyol, Mariano Rajoy, així com els prínceps d'Astúries.

Reunió amb Kirchner i nou escut papal

Francesc, que aquest dilluns ha rebut la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, ha escollit com a lema del seu escut papal el versicle de Mateu "El va mirar amb misericòrdia i el va elegir", que fa referència a un monjo benedictí del segle VII. L'escut també integra l'emblema dels jesuïtes, companyia a la qual pertany, que és un sol radiant amb les lletres vermelles "IHS", per "Jesús, Home i Salvador".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut