Barcelona

Salut i la plataforma contra les retallades discrepen sobre els barems per mesurar les llistes d'espera

El director del Servei Català de Salut reconeix que hi ha dos barems. El que ha donat Boi Ruiz dóna una reducció d'un 12% del temps d'espera el 2012 respecte a l'any anterior, el de la Plataforma d'Afectats un increment del 51% en dos anys.

RedaccióActualitzat
Les llistes d'espera a la sanitat pública s'incrementen o es redueixen? Fa temps que el debat sobre el temps d'espera per operar-se a Catalunya existeix, però la polèmica s'ha reobert en els últims dies arran del barem que ha publicat la Plataforma d'Afectats per les Retallades Sanitàries. Les seves dades mostren que les llistes han augmentat un 51% respecte a fa 2 anys, en contra del que diu el Departament de Salut, que al gener va explicar que s'havien reduït un 12% el 2012 respecte l'any anterior.

El director del Servei Català de Salut, Josep Maria Pedrosa, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" ha reconegut que hi ha dos barems per mesurar les llistes d'espera a la sanitat pública i ha explicat a què es deu aquesta diferència. Segons Pedrosa, les llistes d'espera es poden elaborar a partir de la gent que està pendent d'operació, o bé a partir dels que ja han estat operats.

El govern fa servir el primer barem, que dóna una mitjana d'espera de 4 mesos, sempre per sota del límit que marca la llei. En canvi, el segon barem apunta que es va trigar a intervenir els pacients en llista d'espera una mica més de 6 mesos de mitjana. Això, segons ha denunciat la Plataforma d'Afectats per les Retallades Sanitàries està per sobre del màxim legal.

Pedrosa ha assegurat a "El matí de Catalunya Ràdio" que s'està treballant per equilibrar aquests dos indicadors: "Aquestes dues xifres aniran coincidint amb el temps. L'esforç que hem fet nosaltres és mirar d'operar aquells que esperaven més temps. Per tant, si ara anem operant els que estaven per damunt d'un any fan que el resultat incrementi. Si nosaltres anem operant els que ens acaben d'entrar a la llista d'espera, sempre fixant-nos en els que ja hauran estat operats, el temps d'espera serà baix. En la mesura que anem menjant-nos les cues, els dos indicadors s'equilibraran", ha conclòs. A més, Josep Maria Pedrosa ha explicat que per evitar malentesos ja s'està fent un esforç informatiu per explicar els dos barems.

Aquestes són les dades sobre llistes d'espera a Catalunya segons el barem de Salut i aquestes segons el que ha explicat la Plataforma d'Afectats per les Retallades Sanitàries.

Al seu blog, la Plataforma d'Afectats per les Retallades Sanitàries han acusat Salut de manipulació. Segons el seu barem, s'estaria incomplint la llei en superar els 6 mesos d'espera de mitjana. Les operacions que superarien aquest límit serien les de cataractes, varius, artroscòpies, extracció d'amígdales, pròtesis de maluc, pròtesis de genoll i galindons. El cas més greu seria el de pròtesi de genoll, en què el temps d'espera estaria de mitjana en prop dels deu mesos.

El debat s'ha traslladat a les xarxes socials a través de l'etiqueta a Twitter #LesLlistesDeBoi.
Anar al contingut