Barcelona

Joan Carles I torna a agafar la baixa en un moment difícil en què es qüestiona la Corona i la figura del rei

Joan Carles I torna a entrar al quiròfan, aquesta vegada per operar-se d'una hèrnia discal. És la quarta vegada en menys d'un any que els problemes de salut l'obliguen a suspendre la seva agenda, tot plegat en un moment delicat per a la monarquia, quan es qüestiona la Corona i la figura del rei.

Eva ClotaActualitzat
El rei Joan Carles està de pega. En menys d'un any ha passat quatre vegades pel quiròfan i en el seu historial mèdic ja acumula nou intervencions, sense comptar diversos accidents i caigudes amb més o menys conseqüències. Un entrebanc per desenvolupar la seva feina de representar Espanya.

El monarca haurà de suspendre una vegada més les seves activitats, entre les quals, un viatge al Marroc. I això en un moment difícil, quan es qüestiona la Corona i la figura del rei arran de diferents escàndols.

La crisi econòmica que afecta el país tampoc és una bona conjuntura per tornar a estar de baixa. De fet, el rei ja va ser objecte fa un temps d'una petició pública que demanava que se li apliqués la reforma laboral i se l'acomiadés per absentisme.

El règim laboral especial del rei l'allunya de patir per aquesta normativa però no li evita la polseguera política i social. En un moment en què la monarquia no passa pels moments de més popularitat, i fins i tot s'ha obert, políticament, el debat sobre la possibilitat de l'abdicació, la notícia de l'enèsima operació del cap de l'estat adquireix més transcendència.

Una nova baixa

Els malucs, el pulmó, el tendó d'Aquil·les i el genoll són algunes de les parts del cos que li han donat maldecaps al monarca, que ara s'opera d'una hèrnia discal. Segons algunes fonts, l'operació l'apartarà de les seves obligacions entre dos o sis mesos.

Caldrà veure, però, què fa finalment el rei. És conegut que no és una persona que tingui gaire paciència amb els tractaments mèdics. Una manera de fer que en alguna ocasió ha estat polèmica, com el novembre del 201, quan va viatjar a Abu Dhabi per veure la Fórmula 1 malgrat estar convalescent.

Durant el temps que el rei estigui de baixa, el príncep Felip pot ocupar-se de les funcions de representació però en cap cas el pot substituir en aquelles feines que són pròpies del cap d'Estat, com firmar lleis o dissoldre les Corts, per a les quals no està impedit.

"Jo he de pencar"

El rei escurça tant com pot les seves baixes i no s'està d'evidenciar-ho. El juliol de l'any passat, tres mesos després de ser operat del maluc després de la fractura que es va fer en un viatge de caça a Botswana, va assegurar que "qualsevol altra persona estaria encara de baixa, però jo he de pencar". Un mes abans, en la primera aparició pública després de l'operació, va aguantar a peu dret la celebració del Dia de les Forces Armades i en acabar va fer broma amb els periodistes dient: "A veure si ho hauríeu aguantat vosaltres".

En aquella ocasió, el rei va reprendre les audiències a La Zarzuela en menys de dues setmanes però la seva precipitació el va tornar a portar a la sala d'operacions dos dies després per culpa d'una luxació.

En els cinc mesos posteriors, va fer fins a quatre viatges a l'estranger, al Brasil, Xile, Rússia i a l'Índia. Al novembre, els metges li van recomanar "afluixar el ritme". Des de llavors no ha fet cap més viatge oficial. El primer el tenia justament la setmana que ve i s'ha hagut de cancel·lar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut