Madrid

El govern espanyol dóna llum verda a la reforma de llei d'exteriors, que limitarà l'acció catalana a l'estranger

El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte de reforma de llei d'exteriors que vol "coordinar" la política externa i limitarà l'acció catalana. Les comunitats hauran d'informar dels viatges i demanar un informe per poder obrir noves oficines a l'estranger.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres vol tenir sota control l'acció exterior. El govern espanyol assegura que, ara mateix, és un caos que cal endreçar. Per això ha aprovat l'avantprojecte de la reforma de la llei d'exteriors. L'objectiu és, en paraules del ministre del ram, Manuel García-Margallo, "planificar, coordinar, estalviar i guanyar eficiència". A la pràctica, però, suposa la instauració de la unitat d'acció, que pot limitar l'acció exterior catalana.

García-Margallo ha començat la seva intervenció en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres recordant que la política exterior es fa entre estats sobirans. El ministre afirma que "és competència exclusiva de l'Estat en funció de l'article 149 de la Constitució" i constata que, com a tal, "correspon al govern espanyol".

El govern espanyol reconeix a les comunitats autònomes la seva capacitat per fer el que es denomina com a acció exterior, però vol que es tracti d'una acció "coordinada i subordinada als principis de la política exterior".

El Tribunal Constitucional va reconèixer a les comunitats la capacitat de tenir representació a l'exterior, però el govern espanyol vol "invitar-les a treballar junts". A la pràctica, Manuel García-Margallo recepta la "unitat com el principi bàsic". Assegura que el màxim responsable serà l'ambaixador.

Informar dels viatges

En el marc d'aquest avantprojecte, el Ministeri d'Exteriors demanarà a les comunitats que informin dels seus viatges a l'estranger. García-Margallo explica que la voluntat "no és controlar, sinó ajudar" amb la logística i l'experiència del cos diplomàtic espanyol. Això sí, el ministre reconeix que "hi haurà recomanacions per evitar contradiccions".

Quan es vulgui obrir una nova oficina a l'exterior, les comunitats hauran de demanar un informe al Ministeri d'Exteriors, que "els oferirà alternatives" si es dóna el cas. Segons García-Margallo, les comunitats podran acceptar l'oferta o no, però no hi estaran obligades. També ha puntualitzat que en l'avantprojecte enviat al Congrés no apareix que l'informe del Ministeri d'Hisenda hagi de ser vinculat per a aquelles comunitats que hagin incomplert l'objectiu de dèficit. El ministre especifica, doncs, que la sanció dependrà dels electors: "Si una comunitat prefereix tancar ambulatoris abans que tancar oficines a l'exterior, serà l'electorat el que jutgi".

García-Margallo ha xifrat en 166 les oficines de les comunitats autònomes a l'exterior. L'objectiu de l'executiu és compartir serveis, edificis i funcionaris i garanteix un "especial respecte a les llengües i cultures cooficials". En aquest sentit, el ministre afirma que l'avantprojecte no és un atac, sinó "un pas més en el reconeixement de l'estat autonòmic".

"No se sap què està fent qui"

El ministre assegura que Espanya vol fer una "diplomàcia del segle XXI", però que ara es troba "amb un esquema del segle XIX". Posa d'exemple la presència a França, amb deu consolats, mentre que a tota la zona de l'Àsia-Pacífic només n'hi ha vuit.

García-Margallo reconeix que l'actuació exterior fins ara s'ha fet de forma bastant desordenada. Reconeix que "no se sap el número de funcionaris que hi ha a l'exterior, ni el número d'edificis, ni què està fent qui".

El ministeri assegura que s'analitzarà el cas de la diplomàcia exterior espanyola i es farà un redesplegament de mitjans.

Declaració de Sobirania, CGPJ i més operadors elèctrics

El Consell de Ministres també ha acordat impugnar al Tribunal Constitucional la Declaració de Sobirania del Parlament català.

El gabinet també ha acordat remetre el projecte de llei de reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a les Corts per a la seva aprovació. La reforma ha aixecat crítiques entre el món judicial, que la considera una politització de la justícia. El govern espanyol ha introduït modificacions d'acord amb les observacions dels informes emesos pel Consell Fiscal i el propi CGPJ.

Finalment, el Consell de Ministres ha signat un avantprojecte de llei sobre el subministrament elèctric a les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla en què es promou l'entrada de nous operadors en aquests territoris en l'àrea de generació, on en l'actualitat la presència d'Endesa és dominant.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut