Roma

La victòria del centreesquerra a la Cambra i de Berlusconi al Senat aboquen Itàlia a una crisi de governabilitat

Els resultats electorals a Itàlia fan molt difícil la governabilitat del país. L'esquerra de Bersani s'imposa a la Cambra de Diputats, però la dreta de Berlusconi guanya al Senat. El moviment alternatiu de Beppe Grillo és el partit polític més votat, però no el que tindrà més representació parlamentària.

RedaccióActualitzat
Els italians han manifestat la seva voluntat a les urnes i el resultat és un país pràcticament ingovernable. Hi ha hagut, però, un missatge molt clar: un rebuig total a l'austeritat. El recompte, acabat de matinada, ha donat la victòria al Parlament a la coalició de centreesquerra encapçalada per Pier Luigi Bersani. Però al Senat ha guanyat el Partit de la Llibertat de Berlusconi.

Totes dues coalicions estan pràcticament empatades en percentatge. I molt a prop se situa el Moviment 5 Estrelles, de Beppe Grillo, que, de fet, ha estat el partit més votat, amb més de 8'5 milions de vots. La creu de la moneda l'han posada els pèssims resultats de Mario Monti, que ha quedat com a quarta força tant al Congrés com al Senat.

Congrés i Senat, dividits

A la Cambra de Diputats, Pier Luigi Bersani hauria aconseguit el 29,5% dels vots, però el fet de ser el primer li atorga automàticament 340 diputats. Just al darrere, se situa Silvio Berlusconi, amb el 29,18% i 124 escons. El moviment que encapçala Beppe Grillo ha arribat amb força i s'ha situat en tercer lloc, amb el 25,54% dels vots i 108 escons. I el fins ara primer ministre, Mario Monti, es quedaria amb poc més del 10% i 45 escons.

Però al Senat, clau en la governabilitat del futur executiu, continua l'empat. Berlusconi obtindria el 30,7% i 116 senadors. Bersani tindria 113 senadors, amb un percentatge una mica per sobre del 31%. Beppe Grillo obtindria 54 senadors i Mario Monti no arriba a superar la barrera del deu per cent i es quedaria amb 18 senadors. Davant d'aquests resultats, la coalició que lidera Silvio Berlusconi ja ha demanat al Ministeri de l'Interior que no declari un guanyador de les eleccions italianes, en un país on, hi insistim, es farà difícil governar.

A Itàlia, Congrés i Senat tenen el mateix pes, de manera que, la majoria de Bersani a la cambra dels diputats no li donarà un govern plàcid perquè Berlusconi té més representants que ell al Senat. Si no hi ha entesa, Berlusconi tindrà prou influència per bloquejar les lleis del nou executiu.

Les dades amb tot el detall es poden consultar al web del Ministeri de l'Interior Italià.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut