Bárcenas surt de l'Audiència Nacional després de declarar. (Foto: EFE)
Bárcenas surt de l'Audiència Nacional després de declarar. (Foto: EFE)
Madrid

El jutge retira el passaport a Bárcenas, que reconeix haver tingut 38 milions a Suïssa

El jutge retira el passaport a l'extresorer del PP i l'obliga a comparèixer cada 15 dies al jutjat perquè veu risc de fuga. Bárcenas admet que va arribar a tenir 38 milions d'euros a Suïssa, però desvincula els diners dels comptes del PP i atribueix la fortuna a negocis immobiliaris i borsaris. En una declaració de tres hores a l'Audiència Nacional, també acredita que els populars van rebre 33 milions d'euros en donatius entre el 1999 i el 2007.

RedaccióActualitzat
L'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas ha admès davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que va arribar a tenir 38 milions d'euros - i no pas 30 com havia transcendit en un principi- en comptes a Suïssa. Bárcenas ha desvinculat la fortuna, que, segons les dades disponibles fins ara s'elevava a 22 milions, de la comptabilitat del PP. Segons fonts jurídiques, Bárcenas ha justificat els diners per la compra i venda d'immobles i art i les inversions borsàries. De fet, l'exresponsable dels comptes del Partit Popular s'ha vantat que, només per una operació amb valors d'Endesa, va arribar a guanyar 6 milions d'euros el 2007. I que en va guanyar 900.000 fent d'intermediari en la compravenda d'accions d'Eurobank.

En una declaració de tres hores com a imputat en el "cas Gürtel", Bárcenas també ha aportat un document que prova que el PP va rebre 33 milions d'euros en donatius entre el 1999 i el 2007. El document reflectiria que 23,7 d'aquests milions van provenir de donacions anònimes.

El quadre de donatius al PP que Bárcenas ha lliurat al jutge cita dades aportades al Tribunal de Comptes i és un document on no apareixen els perceptors dels fons. El quadre ha sortit a la conversa quan la Fiscalia li ha preguntat per la seva compareixença davant notari el 14 de desembre passat per donar fe dels donatius. Bárcenas ha argumentat que va anar al notari per deixar constància ni ell ni el també extresorer popular Álvaro Lapuerta s'havien quedat diners del PP.

El jutge li retira el passaport


L'interrogatori a l'extresorer del PP ha acabat a les 16.15 hores i, després d'una pausa i una vista per estudiar l'adopció de mesures cautelars contra ell, el jutge ha atès la petició de les fiscals anticorrupció i ha decidit retirar el passaport a l'extresorer del PP, que té prohibit sortir d'Espanya sense autorització judicial, i obligar-lo a comparèixer cada 15 dies a l'Audiència Nacional. El jutge justifica les mesures perquè veu risc de fuga.

Les fiscals anticorrupció havien demanat al jutge del "cas Gürtel" que Bárcenas no pogués sortir d'Espanya sense autorització judicial per garantir "la subjecció de l'imputat al procés i la seva eventual presència en un judici". La petició d'Anticorrupció ha tingut el suport de l'advocat del PP i de l'Advocacia de l'Estat. També el Partit Socialista de Madrid hi estava d'acord, mentre que els socialistes valencians pretenien que la compareixença al jutjat fos setmanal, en comptes de quinzenal. Els socialistes ja van demanar la retirada del passaport després de la fotografia de Bárcenas fent la figa a l'aeroport, tornant d'esquiar al Canadà, i després d'haver-se fet públic que havia fet altres viatges.

Bárcenas ha estat escridassat en sortir de l'Audiència Nacional, a les 18.45. L'extresorer ha arribat gairebé a dos quarts de dotze del migdia al tribunal amb una carpeta de documentació sota el braç. L'exsenador -que des que es va fer públic que tenia comptes milionaris a Suïssa ha fet poquíssimes declaracions- ha arribat a l'Audiència amb un cotxe fosc amb cortines a les finestres i acompanyat dels seus advocats, Miguel Bajo i Alfonso Trallero, i ha contestat les preguntes del jutge Pablo Ruz com a imputat en el "cas Gürtel", per indicis de suborn, blanqueig de capital i delicte contra la hisenda pública.

En l'interrogatori hi han participat 21 advocats, de les diferents defenses i acusacions personades en el "cas Gürtel", les dues fiscals anticorrupció, Mirian Segura i Concha Sabadell, així com l'advocat de l'Estat.

Ruz l'ha citat a declarar pels informes que va demanar a la policia i a l'Agència Tributària sobre els comptes de Bárcenas a Suïssa i en altres països, com els Estats Units. L'extresorer popular ha hagut de respondre sobre l'origen d'aquests diners, ja que, segons l'informe policial, són mentida les explicacions que provenien de la compravenda d'art i de negocis immobiliaris.

Bárcenas, "absolutament convençut" de demostrar la seva innocència

A la sortida de casa, l'extresorer del PP s'ha mostrat "convençut, absolutament convençut" que podria demostrar la seva innocència durant la compareixença judicial. Davant dels mitjans, ha dit: "Estic molt tranquil i tinc moltes ganes de declarar, com sempre he fet en seu judicial". I se n'ha anat cap a l'Audiència.

Bárcenas ja va comparèixer fa tres setmanes davant del fiscal anticorrupció per respondre sobre el suposat pagament de sobresous en diner negre a alts càrrecs del PP, cosa que va negar. De moment, el jutge no ha trobat cap relació entre aquests comptes i la suposada comptabilitat en negre del Partit Popular.

El cas contra Bárcenas es va reobrir fa gairebé un any per decisió de l'Audiència Nacional. Havia quedat arxivat pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid per falta de proves, però l'Audiència va decidir tornar-lo a imputar en el "cas Gürtel" i seguir investigant.
Anar al contingut