Barcelona

Es quintupliquen els naixements "in vitro" en deu anys a Catalunya

El nombre de nadons nascuts per fecundació "in vitro" a Catalunya s'ha multiplicat per cinc entre el 2001 i el 2010. Les estrangeres copen la meitat dels processos i les clíniques ho atribueixen al seu prestigi i a la legislació.

RedaccióActualitzat
El nombre de nadons nascuts per fecundació "in vitro" a Catalunya s'ha multiplicat per cinc entre el 2001 i el 2010, passant de 1.227 a 6.061 nounats, que en termes globals representa que el 3,7% dels nadons catalans vénen al món gràcies a tècniques de reproducció assistida.

Les dades formen part de l'últim informe elaborat per la Conselleria de Salut de la Generalitat, publicat el desembre del 2012, que recull també que el nombre de cicles iniciats per obtenir òvuls ha estat de 14.000 i les transferències d'embrions, de 19.000 -amb augments del 7,6% i de l'11%, respectivament, l'últim any-, fruit de l'obligació que tenen les clíniques a Catalunya d'informar de tot el balanç de la seva activitat.

"Estadística de la Reproducció Humana Assistida" detalla que les diferències entre els cicles iniciats, el volum de transferències i el nombre final de nascuts respon al fet que el percentatge de processos que acaben en un embaràs d'èxit és del 30%.

El responsable de serveis de la Direcció General de Planificació i Investigació en Salut de la Generalitat, Josep Fuster, ha explicat que cada fecundació "in vitro" té un preu mitjà al mercat d'aproximadament 6.000 euros, i que el Servei Català de la Salut (CatSalut) va pagar el 2010 uns 4.500 euros per cicle iniciat més els 1.300 euros que costa la medicació.

El percentatge de cicles iniciats a cost de la sanitat pública, tot i això, representa tan sols el 7,5% del total --un miler sobre 14.000--, en un sector en el qual la meitat de les dones que recorre a alguna de les 31 clíniques que ofereixen aquests serveis a Catalunya és estrangera, sobretot de països com França, Itàlia i la Gran Bretanya.

L'informe recull també que tres de cada quatre dones que recorre a la reproducció assistida té més de 34 anys, tot i que les taxes més altes d'embaràs d'èxit pertanyen a les més joves, en un context que el nombre d'embrions congelats no deixa d'augmentar i que el 2010 van arribar fins a 85.300 després d'acumular-ne 30.000 de nous.

Polèmica a França

Diversos mitjans de comunicació francesos es van fer ressò a començaments d'aquest mes d'una circular interna del Ministeri de Salut francès, publicada per "Le Parisien", en la qual es recordava a les clíniques i facultatius francesos les penes de fins a cinc anys de presó i multes de 75.000 euros per informar els seus pacients de serveis oferts en clíniques estrangeres que no vagin d'acord amb la legislació del país.

L'avís feia referència al fet que la situació tendeix a empitjorar amb la "venda a domicili cada vegada més agressiva" de determinats serveis, i publicava l'extracte d'una carta d'una clínica barcelonina on s'oferien fins a 500 euros per cada pacient francesa que fos enviada.

Cinc clíniques catalanes -Eugin, Institut Universitari USP Dexeus, Institut Marquès, Cefer i Somdex Ginecologia Dexeus- han negat que practiquin una captació il·legal en països veïns, i han explicat que l'afluència d'estrangeres es deu sobretot al fet que la legislació espanyola sobre reproducció assistida i donació d'òvuls i semen és més avançada.

Alhora, han apel·lat al bon nivell de la medicina ginecològica a Catalunya --amb la posada en marxa de processos pioners a Europa i les taxes d'èxit més altes--, i al prestigi adquirit després de dues dècades de treball, que facilita que les dones estrangeres arribin fins a Barcelona sense necessitat de contactar-les.

En el cas de Cefer -a la qual feia referència la carta de "Le  Parisien"-, la clínica ha precisat que els 500 euros s'atorguen perquè part del seguiment mèdic pugui fer-se al país veí sense necessitat de desplaçament, com l'ecografia o l'anàlisi de sang, i que l'oferiment es va fer "per la demanda" de pacients que sol·licitaven un descompte per no fer el tractament íntegre a Barcelona.

Les clíniques sí que tenen informació en diversos idiomes en les seves pàgines web --l'Institut Marquès ha atès dones de més de 50 països i Eugin, de fins a 78--, i reconeixen que el nombre de tractaments iniciats ha anat a més els últims anys, també perquè la infertilitat va en augment.

Anar al contingut