Barcelona

Mas proposa que els càrrecs imputats només dimiteixin quan s'acabi la investigació i s'obri el judici

Després de reunir-se amb els màxims representants de l'acció pública, Mas ha presentat un document amb 51 propostes contra la corrupció. Entre elles, que la Sindicatura de Comptes nomeni un auditor permanent a cada partit i faci un informe anual, que els càrrecs electes facin públics els seus béns i patrimoni o com s'ha d'actuar en cas d'imputació d'un alt càrrec.

Marta CarnicéActualitzat
La segona reunió per a la regeneració democràtica ha tornat a aplegar a palau de la Generalitat durant gairebé quatre hores el president Mas amb els màxims representants dels organismes de control institucional, del Parlament a l'Oficina Antifrau, passant pel Tribunal Superior de Justícia, el fiscal superior i els síndics de greuges i de comptes. Els mateixos protagonistes que fa quinze dies, però aquest cop amb els deures fets i aportant mesures concretes contra la corrupció.

Després de la trobada, el president ha comparegut davant dels mitjans i ha presentat un document amb 51 propostes i reflexions contra la corrupció que ha elaborat a "títol propi", fruit d'aquestes trobades. Unes propostes que ajudin que "les coses a Catalunya siguin millors". I és que "és fonamental que hi hagi confiança entre els ciutadans i les institucions. Si es trenca tot se'n va en orris", ha etzibat.

Mas ha dividit la cinquantena de mesures en sis grans apartats: la transparència, accés a la informació i bon govern; la contractació pública i reforma de l'administració; administració de justícia: procediments i delimitacions de la figura de l'imputat; mesures de reforçament de la transparència en la gestió de partits polítics; potenciació dels organismes de control i la regeneració democràtica: una responsabilitat social.

Fer públiques les retribucions dels càrrecs

El president ha avançat que caldria regular la transparència i l'accés a la informació i ha proposat una institució independent que ho coordini. També un portal web sobre transparència que reti compte de totes les accions del govern així com que es facin públiques les retribucions dels càrrecs electes, alts càrrecs i assimilats. En aquest sentit, proposa que quan algú deixi un càrrec, faci pública la variació que ha tingut el seu patrimoni durant l'època que ha ocupat el càrrec i ho pugui justificar. També reclama publicitar tots aquells consells d'administracions i aquelles empreses que rebin diners públics. En la mateixa línia, vol un codi ètic de conducta de bones pràctiques i de bones conductes; la creació d'un registre públic; un codi de conducta per als grups d'interès, coneguts "lobbys"; un informe anual sobre l'estat de la transparència i l'accés informació, un pla de formació amb transparència adreçada a funcionaris, una campanya adreçada a la ciutadania i potenciar els mecanismes de participació perquè els ciutadans s'hi puguin implicar.

D'altra banda, el president preveu controlar més i reformar la contractació de l'administració pública. Entre les novetats, posar més control sobre ajuts, subvencions i concessions de tota mena; consolidar les normes de la contractació pública i que es facin en un sol àmbit "per assegurar que la contractació es fa en una millor situació possible"; que tots els que vulguin presentar licitació pública sàpiguen els criteris de participació amb màxima antelació possible, i que quan s'hagi pactat alguna cosa, no hi hagi variació.

Com s'ha d'actuar en cas d'una imputació

Respecte a l'administració de la justícia, Mas s'ha compromès a dotar de més recursos materials i humans aquells jutjats que tramitin casos de corrupció. En aquest apartat, el president planteja com s'ha d'actuar en cas d'una imputació. Segons ha dit, quan una persona és d'entrada imputada, no hauria de deixar necessàriament el càrrec. Ara bé, quan encara no hi hagués sentència, però s'hagués acabat la investigació judicial i hi hagués prou indicis per tirar endavant el judici, el càrrec públic hauria de deixar les seves responsabilitats. Si fos condemnat hauria de plegar, però, si no fos declarat culpable, hauria de poder tornar al càrrec.

En la mateixa línia, també proposa revisar a l'alça la preescripció de delictes per enriquiment il·lícit de 5 a 10 anys i que l'enriquiment patrimonial injustificat es tipifiqui com a delicte penal. A més, demanarà al govern espanyol que s'intensifiquin treballs per modificar la llei d'enjudiciament criminal perquè sigui del segle XXI i no del segle XIX.

Sobre les mesures de reforçament de transparència en la gestió de partits polítics, que Mas ha avançat que són tan sols suggeriments que després hauran d'analitzar els partits, proposa desenvolupar com a llei l'acord de bona voluntat pactat, aprofitant l'elaboració de la llei de transparència i la llei electoral; complir l'article de les auditories internes que han de fer els partits, com marca la llei de finançament; establir una metodologia comptable comuna per partits i institucions i publicar els comptes i auditories a través del web. Com a novetat, proposa que la Sindicatura de Comptes nomeni un auditor permanent a cada una de les formacions polítiques i faci un informe anual.

Davant tot plegat, el cap de l'executiu proposa potenciar els organismes de control i la creació d'una plataforma única de tot el sector públic català, que inclogui les auditories internes i externes. A més, remarca que cal complir estrictament amb la legalitat i per això qui no sigui prou transparent pot perdre ajuts i subvencions.

Finalment, el president vol introduir els diferents nivells ètics i contra la corrupció per "fer del nostre país, un país de bones pràctiques, transparència i net". En aquest sentit, proposa obrir un debat sobre el paper dels mitjans de comunicació que abordi el respecte del secret sumarial, la presumpció d'innocència i la garantia de tots els drets dels implicats en un cas. "El secret sumarial afecta a tothom", ha dit Mas, que ha criticat les filtracions als mitjans.

Mas demana comparèixer al Parlament

El president ha demanat la compareixença al Parlament per poder presentar el seu document i així com debatre el que han fet cada una de les institucions que han participat en la cimera.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut