Madrid

Rajoy anuncia un contracte a temps parcial per a joves amb bonificacions de fins al 100%

Rajoy anuncia un contracte a temps parcial per a joves amb bonificacions de fins al 100%. També ha parlat d'una "segona generació de reformes per tornar a créixer i crear ocupació", entre les quals que pimes i autònoms no hauran de pagar l'IVA fins que hagin cobrat les factures.

RedaccióActualitzat
Mariano Rajoy ha encetat el seu primer debat de política general al Congrés dels Diputats com a president del govern espanyol en clau econòmica descrivint la situació desastrosa amb què assegura que es va trobar. "Anàvem cap a la suspensió de pagaments", ha dit, però ara, ha afegit, sense voler menystenir el gravíssim problema de l'atur, "deixem enrere la imminència constant del desastre". Segons el president espanyol, "ningú apostava per Espanya fa un any i ara ningú pensa que Espanya no podrà tirar endavant".

El president Rajoy diu que la societat només toca la cara agra dels sacrificis econòmics, però anuncia que la situació no permet ni un minut de relaxació. Avança, però, una ofensiva contra l'atur, especialment juvenil, els autònoms i la petita i mitjana empresa.

En el seu discurs, el cap de l'executiu ha aportat, com a prova que la situació econòmica ha entrat en una nova via, un anunci: de juliol a novembre (encara falta la dada de desembre), s'ha aconseguit compensar la balança de pagaments. És a dir, no ha fet falta recórrer al deute exterior.

El dèficit, per sota del 7%


Però Rajoy, que ha justificat l'incompliment de les promeses electorals pel seu sentit de responsabilitat davant d'una situació que ho exigia, ha fet un segon anunci sobre el dèficit de les diferents administracions de l'Estat. Ha assegurat que el 2012 ha estat per sota del 7% del producte interior brut. Això suposa acostar-se al màxim marcat per la UE: el 6,3%. Pendent encara de les xifres definitives, la reducció, que per Rajoy no té precedents, és de 21.000 milions d'euros, la meitat pels ingressos, i l'altra meitat per la retallada de la despesa. Segons el president espanyol, això s'ha d'atribuir en part a la llei d'estabilitat pressupostària. També ha agraït, però, l'esforç de les diferents administracions.

L'IVA, quan s'hagi cobrat

Després de defensar les reformes ja empreses, com la laboral, la del sistema financer i la de la unitat de mercat, Rajoy ha anunciat una "segona generació de reformes per tornar a créixer i crear ocupació", en la qual ha inclòs una mesura que ja s'esperava: pimes i autònoms no hauran de pagar l'IVA fins que hagin cobrat les factures corresponents. La mesura, acotada a un volum de negoci inferior als dos milions d'euros, es posarà en marxa el 2014.

45.000 milions per a les empreses


Rajoy també ha decidit destinar 45.000 milions d'euros per aportar liquiditat a les empreses, especialment les pimes, a través de diferents mesures com l'ampliació de línies ICO, crèdits de les entitats bancàries sanejades i l'impuls del finançament no bancari. També s'amplia el pla de pagament a proveïdors per a factures anteriors a l'1 de gener del 2012 a activitats i administracions que n'havien quedat fora, una manera, ha assegurat Rajoy, d'apaivagar la morositat, ja que és una de les vies "més ràpides" d'ajudar les pimes.

Bonificació del 100% per als contractes a joves

Les noves mesures del govern espanyol tenen apartats especials per als joves, amb un nou tipus de contracte per a menors de 30 anys. Es tracta de contractes de pràctiques a temps parcial que tindran una bonificació del 100% de les quotes de la Seguretat Social per a les empreses de menys de 250 treballadors. Per a les empreses més grans, la bonificació, que es mantindrà fins que l'atur juvenil se situï per sota del 15%, serà del 75% de les quotes. El govern espanyol també té previst incentivar la transformació dels contractes temporals en indefinits.

Per als emprenedors, Rajoy ha recordat la tarifa plana de 50 euros a la Seguretat Social els sis primers mesos, però també ha anunciat que s'ampliarà la possibilitat de capitalitzar l'atur, que arribarà al 100% en alguns supòsits. A més, es copiaran figures societàries de països veïns, com la de l'emprenedor amb responsabilitat limitada i la de la segona oportunitat.

La relació amb Europa


Després d'assegurar que es va trobar una Europa on la paraula "ajust" ho impregnava tot, el cap de l'executiu espanyol ha descrit quina ha estat la seva estratègia pel que fa a una política que considera "interna" i s'ha apuntat el mèrit de tornar a posar Espanya al mapa europeu. Rajoy considera que els socis europeus tornen a confiar en Espanya.

Malgrat que gran part del discurs, una hora llarga, l'ha dedicat a l'economia, el president espanyol també ha dedicat uns minuts als altres reptes que li tenia preparada la legislatura: la corrupció i "el problema català". Rajoy és president des del 21 de desembre del 2011, i l'any passat no es va celebrar aquest debat perquè feia molt poc temps que havia assumit el càrrec.

******************
PLA D'ESTÍMUL ECONÒMIC I SUPORT A L'EMPRENEDOR

Podeu seguir el debat, en directe, a través del 324.cat i també del minut a minut.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut